Bez demokracije

Cvitanović u pismu dužnosnicima EU upozorio na netoleranciju u BiH

Poručio je kako ukupna demokratska europska javnost, a također i najvažnije institucije Europske unije trebaju imati uvid u stvarno i činjenično stanje u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2020. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilija Cvitanovi

''Jasna opredijeljenost Europske unije u zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda i promoviranje, istih je jedinstven primjer uvažavanja različitosti u identitetskom i kulturnom smislu u cijelom svijetu'', napisao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 u pismu dužnosnicima EU.

''Ta zaštita je ugrađena i u temelje suvremene Europe što je vidljivo i u rezoluciji Europskog parlamenta donesenoj povodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Radna skupina Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog je također prepoznala važnost različitosti u Bosni i Hercegovini i gajenje kulture dijaloga među konstitutivnim narodima'', poručio je Cvitanović u pismu. 

Podsjetio je kako je, Bosna i Hercegovina kroz svoju povijest punu bremenitosti bila i sada je sjecište različitih religija, kultura, jezika, odnosno svojevrstan spoj Zapada i Istoka.

Ono što bi trebalo predstavljati bogatstvo različitosti, nažalost, istaknuo je, u posljednje vrijeme kroz razne sve češće medijske istupe se pretvorilo u otvorenu diskriminaciju, kako kulturnu tako i religijsku netoleranciju. Naveo je kako je ta netrepeljivost i netolerancija kuliminirala u posljednje vrijeme i učestalim medijskim napadima na sami vrhovni autoritet Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinala Vinka Puljića.

''Kultura sjećanja koja je trebala biti za svakoga civilizacijski doseg, odnosno obilježavanje Blajburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti, pretvorila se ovom medijskom kampanjom u pokušaj segregracije i neskrivenog prijezira prema Katolicima u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira, što se Europska unija jasno očitovala o neprihvatljivosti i osudila zločine svih totalitarnih režima, prizori koji su se mogli vidjeti za vrijeme trajanja Svete mise u Sarajevu, mnoge poštene građane ove zemlje je obuzeo opravdani strah i bojazan da takva opravdavanja totalitarnih sustava neće prestati'', istaknuo je u pismu.

Poručio je kako ukupna demokratska europska javnost, a također i najvažnije institucije Europske unije trebaju imati uvid u stvarno i činjenično stanje u Bosni i Hercegovini.

''Po našem mišljenju tendencija događanja u Bosni i Hercegovini ne ide u pravcu demokratizacije, tolerancije i uvažavanja različitosti u BiH, neskrivene prijetnje i zastrašivanja, pokušaj vrlo otvorenog uskraćivanja vjerskih prava i sloboda, najčešće katolicima u BiH, nisu stečevine Europske unije i velika su opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujemo da zajedno moramo se suočiti, a i suprostaviti opasnim događanjima kojih smo nedavno bili svjedoci u Sarajevu, svi mi koji iskreno vidimo Bosnu i Hercegovinu punopravnom članicom Europske unije, uvijek ćemo se zalagati za toleranciju, uvažavanje, poštivanje i kompromis na europskom putu Bosne i Hercegovine'', napisao je Cvitanović u svome pismu. 

Kopirati
Drag cursor here to close