Mostar

Cvitanović: Bojim se da će Hrvati ponovo biti izigrani

Istaknuo je kako mu je drago da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Facebook / Ilija Cvitanović

''Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i hoće li ovaj sporazum proći u Parlamentu'', kazao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Istaknuo je kako mu je drago da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka.

''Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelu. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa. Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnika kao što je u Mostaru'', kazao je.

Istaknuo je kako su na posljednjih 10 sjednica HNS-a razgovarali o modalitetim i načinima izmjena Izbornog zakona.

''Dogovoril smo paket. Ako to izađe van paketa taj sporazum neće dobiti podršku HDZ-1990. Ponavljam - paket, Grad Travnik, relaksacija odnosa i ubrzan put ka EU'', istaknuo je. 

''Siguran sam da ovi akteri, koji su potpisali sporazum, neće imati toliki legitimitet da mogu sami kreirati Statutu i donositi odluke. Vidjet ćemo tko će za pet mjeseci biti u Gradskom vijeću i moći donositi odluke'', kazao je. 

Nedavno je kazao da BiH nikada nije bila u težem političkom trenutku od onoga u kojem se nalazi danas. 

''Prvo je krivo Dejtonsko uređenje, koje je navuklo luđačku košulju BiH. Također, odnosi u oba entiteta prema manjinskom narodu. Odgovorne su i političke elite koje vladaju Bosnom i Hercegovinom posljednjih 20 godina'', kazao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close