Zahtjev

Cvijanović: Zahtijevat ćemo da se brojanje glasova snima i prenosi uživo u medijima

Prema unaprijed pripremljenom scenariju, trebalo je rano proglasiti pobjedu da bi se ujutro moglo pričati o krađi...
Vijesti / Politika | 11. 10. 2022. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da transparentno brojanje glasova s potpunim pristupom promatrača nikad nije bilo problem, ali pošto se do ponovnog brojanja došlo manipulativno, pod pritiskom stranaca i opozicije iz Republike Srpske, SNSD će zahtijevati da se sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup s ciljem potpune transparentnosti.

''To će biti naš zahtjev, jer nemamo povjerenja u Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i neka ne objašnjavaju da to nije predvidio zakon, jer ni ovo što su oni u SIP-u uradili nije predvidio zakon. SIP je donio odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne da bi nešto provjerili, već da pokradu, odnosno da prekrajaju izbornu volju građana. Da su htjeli provjeravati, držali bi se zakona i ne bi nam pričali da su odlučivali na osnovu `šokantnih medijskih pisanja`, već na osnovu zakona i činjenica'', ukazala je Cvijanović, a piše Srna.

Na pitanje Srne jesu li sva događanja nakon izbornog dana unaprijed pripremljena i osmišljena, Cvijanović je istaknula da je to pripremljen scenario još onda kad su imenovani članovi SIP-a iz partijskih redova umjesto iz reda profesionalaca.

''Skandalozno je ovako nezakonito ponašanje SIP-a. Prije tri dana tvrde jedno, a onda odluče ono za što su prethodno tvrdili da nema zakonskog uporišta. Koja muka, ucjena, pritisak ili pak nagrada može natjerati bilo koga da danas tvrdi da se nešto ne može uraditi, jer nije u skladu sa zakonom, a onda nakon tri dana upravo to uradi? U svjetlu ovakvog ponašanja SIP-a jasno je zašto su PDP i SDS u tu instituciju ugurali svoj kadar, a eliminirali nestranačke ličnosti iz prethodnog saziva SIP-a'', naglasila je Cvijanović.

Scenarij o pobjedi i krađi

Ocijenila je da je jasno kao dan i zašto je dvojac Borenović-Trivić preuranjeno proglasio pobjedu, nakon što su dobili rezultate samo za jedan od četiri izborna nivoa i to samo iz Banja Luke.

''Prema unaprijed pripremljenom scenariju, trebalo je rano proglasiti pobjedu da bi se ujutro moglo pričati o krađi. Zato su brže bolje potrčali u kobajagi pobjedničku šetnju Banja Lukom, a ujutro već galamili da im je neko pokrao glasove. Naravno, nakon toga su munjevitom brzinom na red došli i protesti, pa odmah iza toga i odlazak u SIP da prave predstavu iako su znali da je preuranjeno da podnose prijave jer je zakon rekao kad se to čini. Onda se taj SIP, koji ionako ima veliki deficit legitimiteta, jer nikad i nisu prošli kroz konkursnu proceduru, prvo poziva na zakon i govori da su opozicionari džaba došli jer je propisano kad je vrijeme za to. Na ponovljenim protestima opozicionari najavljuju da će proteste iz Banja Luke premjestiti pred prostorije SIP-a u Sarajevu. U međuvremenu, na partijski vezane članove SIP-a vrši se pritisak iz partijskih redova, OHR-a i tri ambasade'', navela je Cvijanović.

I onda taj SIP koji nekidan reče da to što sad traži opozicija nije u skladu sa zakonom, dodala je Cvijanovićeva, naprasno odluči da se ponovo prebroje glasovi, mimo zakona i propisanog roka i uvjeta kad se to čini.

''Neko bi mogao zaključiti i da se namjerno odugovlačilo s početkom brojanja glasova iz inozemstva plašeći se još veće razlike u korist kandidata za predsjednika Srpske Milorada Dodika, što će vjerojatno i biti. je li SIP podlegao pritisku stranaca ili strahu od protesta pred svojim vratima ili je i sam dio ove očigledne manipulacije opozicije i pojedinih Veleposlanstava, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, nezakonito je to što rade, ma što da je razlog'', istaknula je Cvijanović.

Ona je poručila da ponovljeno brojanje nije problem, ali nezakonito djelovanje jeste.

Namjera da se vreće odvuku u Sarajevo

''Očigledna je i jasna namjera da se vreće s glasovima dovuku u Sarajevo da bi se po njima vršljalo onako kako su to dogovorili PDP i OHR. Ovdje nije riječ o tome da se neko u SNSD-u buni protiv bilo kakvog novog brojanja, ali se buni protiv nezakonitog postupanja i neprofesionalnog djelovanja CIK-a čiji predsjednik i članovi danas tvrde jedno, a sutra urade drugo. Znači da su neozbiljni i neodgovorni ljudi došli na ozbiljne i odgovorne pozicije'', konstatirala je Cvijanović.

Na pitanje da prokomentira informacije koje su se pojavile u javnosti da se članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina, koja je inače prije imenovanja na tu poziciju radila kao savjetnik Mirka Šarovića, ovih dana sastajala sa Šarovićem, koji je i kandidat u ovom izbornom procesu, Cvijanović je rekla, ako je ta informacija točna, onda je ovaj sastav SIP-a totalno devastirao povjerenje u bilo koju svoju aktivnost.

''Bilo kako bilo, građani su na izborima uvjerljivom razlikom izabrali Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske. Preuranjena najava pobjede Јelene Trivić iz PDP-a uvod je u slijed navedenih isprojektiranih dešavanja s ciljem da u političkom životu održe Branislava Borenovića i Trivićevu, odnosno da ne budu marginalizirani poput Vukote Govedarice nakon njegovog poraza na izborima 2018. godine.

Milan Radović se isprsio ispred Šarovića, što nije ni čudno, jer je potrošio i više para na izborima. Šaroviću su dali da, usprkos svojim godinama i funkcijama koje je do sad obavljao, nosi transparent na protestima, i to čak ne ni na sredini ulice, već u nekom ćošku. Toliko o njegovom kredibilitetu koji uživa u stranci na čijem je čelu - istaknula je Cvijanović, koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH i koja je, prema preliminarnim podacima, ostvarila prednost oko 100.000 glasova u odnosu na Šarovića.

Kopirati
Drag cursor here to close