Politika u Gradu na Neretvi

Ćudić o ''mostarskim greškama'': BH blok se ne raspada

''BH Blok je snažan onoliko koliko se može oduprijeti vanjskim pritiscima, ne samo u Mostaru”, dodala je Ćudić.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2021. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić za N1 je govorila o političkim odnosima nakon događanja na sjednicama GV Mostar.

“Ne mislim da u politici ima toliko mjesta emocijama, ali ljudi smo i kada radite na nečemu toliko dugo, morate biti emotivni”, kazala je Ćudić i poručila da ostaje posvećena iznalaženju rješenja.

“I dalje smo posvećeni iznalaženju zajedničkih rješenja sa SDP-om. Istovremeno ne trebamo bježati od problema i pretvarati se da se ono jučer nije dogodilo. Mislim da nakon desetljeća vladavine dvije stranke u ovom gradu, grad zaslužuje promjene“, rekla je.

“Ako ustanovimo da je to 100 posto greška SDP-a, to ne remeti našu suradnju. BH Blok je snažan onoliko koliko se može oduprijeti vanjskim pritiscima, ne samo u Mostaru”, dodala je.

“Ne radi se samo o Mostaru, nego opstanku građanske opcije u BiH”, dodala je Ćudić.

Ćudić je poručila da stav Naše stranke po pitanju GV Mostar ostaje izričit od početka.

“Naš stav je od početka izričit i da je neophodno da: 1. BH blok nastupi zajedno, 2. ne nasjeda na pokušaje SDA i HDZ. Sigurna sam da su pozicije već podijeljene između SDA i HDZ, čitava piramida pozicija. Ne razumijem potrebu da se u posljednjim momentima pokušava ostvariti neki manevarski prostor. To rezultira jednom paradoksalnom situacijom. Ne pripisujem lošu namjeru, ali su odabrali lošu strategiju“, istaknula je u vezi sa događanjima na prvoj sjednici GV Mostar.

“Ako gospodin Zalihić želi da se kandidira, ne možemo ga mi spriječavati. Nećemo biti kamen spoticanja, važno je da pokažemo da nećemo sudjelovati u SDA i HDZ pokušaju da bilo koga spriječi u izbornom procesu'', rekla je.

“Kada ste zatečeni odlukom osobe minutama prije da se želi sam kandidirati, imate službeni stav gdje kažemo da ostajemo iza kandidature gospođe Baralija. Cilj nam je isti, iznaći rješenje za Mostar, ali mislim da je strategija loša'', dodala je.

Kako je navela, želi ostaviti prostor za dogovor.

“Želim ostaviti prostor za dogovor. Imate vrlo jasne stravične lažne optužbe na račun Irme Baralije, na BH Blok da mijenja strategiju i kandidata. Reflektira se na čitav Mostar. Laži koje su iznesene na račun gospođe Baralije, gdje se optužuje od obiteljskog porijekla do rata, ne samo da su politički spinovi nego stavljanje mete na čelo gospođi koja se izborila za izbore u Mostaru'', rekla je Ćudić za N1.

“Naša stranka traži puno, ali i ispoštuje svoje dogovore. Tamo gdje nema dogovora, nema. Mi postavljamo u pregovorima jako visoke standarde, razumijem za naše standarde to je pomalo neočekivano. Sarajevo je dokaz da nas naši partneri mogu pratiti”, dodala je.

''Građanska opcija u BiH tradicionalno traži premalo i zajedno trebamo biti hrabriji, odlučniji i dosljedniji'', poručila je.

Na pitanje raspada li se BH blok kazala je: ''Ne. Ja govorim da je u Mostaru napravljena ogromna strateška greška iz koje moramo izaći odlučniji i pametniji. 2022. će biti test toga, to može biti lekcija'', kazala je.

''Nemam zaista nikakav osobnikontakt sa gospodinom Konakovićem. Gospodin Kojović i ja se čujemo preko deset puta dnevno. Nemamo taj odnos da jedno drugo ružimo zbog Facebook statusa. Status koji opisuje što se dogodilo je nanio štetu BH Bloku, a ne ono što se dogodilo?”, kazala je kao odgovor na pitanje o eventualnim komentarima i “miješanju” u izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close