Novi moment

SDP traži izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Naveli su kako predlažu da Gradsko vijeće Mostara donese odluku o privremenom financiranju, a kako bi se odlučivanje o gradskom novcu vratilo tamo gdje mu je i mjesto, u mostarske vijećničke klupe.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara danas je, zbog novonastale situacije, predao zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća na čijem bi se dnevnom redu trebala naći pitanja čijim se rješavanjem otklanjaju sve nedoumice kada je u pitanju način rada Gradskog vijeća Mostara. 

''Smatramo da Gradsko vijeće Mostara jedino Statutom može odrediti da se glasovanje, odnosno izbori u Gradskom vijeću, održavaju javnim putem. Isto tako, drugo važno pitanje koje bi putem izmjena Statuta Grada Mostara vijećnici morali otkloniti jeste diskriminacija vijećnika iz reda Ostalih. Smatramo da se ovo pitanje mora urediti na isti način kao što je to slučaj sa klubovima konstitutivnih naroda. Ista pitanja potrebno je urediti i Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Također, potpuno je jasno da Gradsko vijeće mora imati svoja radna tijela kako bi na zakonit način moglo funkcionirati'', naveli su iz SDP-a Mostar.

Naveli su kako predlažu da Gradsko vijeće Mostara donese odluku o privremenom financiranju, a kako bi se odlučivanje o gradskom novcu vratilo tamo gdje mu je i mjesto, u mostarske vijećničke klupe.

Na taj način će, navode iz SDP-a, omogućiti nesmetano funkcioniranje gradskih institucija do usvajanja budžeta Grada Mostara.

''Prijedlog Zakona o proračunima u FBiH kojim se omogućava gradonačelniku da uz suglasnost načelnika Odjela za financije donese odluku o privremenom financiranju je usvojen u različitom tekstu u dva doma Parlamenta FBiH. Zbog toga nije moguće u razumnom roku usvojiti spomenutu odluku što je dovelo u pitanje financiranje gradskih institucija. Kako bi se što prije omogućio neometan rad i financiranje Grada Mostara, predlažemo da odluku o privremenom financiranju usvojimo na vanrednoj sjednici Vijeća'', navedeno je u obrazloženju prijedloga za sazivanje izvanredne sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close