O Izbornom zakonu

Čović - Schmidt nema potrebe za nametanjem

Dragan Čović govorio je o ranijem razgovoru s vladajućom koalicijom, te potencijalnom nametanju izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2024. u 14:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jučerašnji sastanak bio je preslik atmosfere sa sastanka iz osmog mjeseca prošle godine kada smo dogovorili pet europskih zakona'', rekao je rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, govoreći na današnjoj konferenciji za medije o jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije.

Moje je da vjerujem, ali nosim iskustva sa ranijih sastanaka kada je bilo dogovora, ali ne i realizacije.

Imali smo jako puno tema, a sve su bile u funkciji našeg statusa u EU integracijama s ciljem da ispunimo svih 14 uvjeta i da to donosimo u institucijama BiH kroz izvršnu i zakonodavnu vlast da niko ne nameće rješenja", rekao je Čović.

Ručak sa Schmidtom

Jučer je održan sastanak stranaka vladajuće koalicije na državnoj razini u Bakinicima kod Laktaša, a Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović su javno rekli jedno, da dogovor oko Izbornog zakona mogu finalizirati tijekom veljače.

Na današnjoj konferenciji, Čović je rekao da je na nedavnom ručku sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom to isto rekao i njemu.

"Ja sam imao ručak s njim i direktno sam mu rekao da ne vidim razloga zašto bi nametao bilo šta kada imamo vlast", naveo je Čović.

Rekao je da vlast ima obvezu usvojiti Izborni zakon.

"Sjećate se posjete Briselu i dogovora parlamentarne većine. Rečeno je šest mjeseci nakon uspostave vlasti. To je prošlo u 10. mjesecu. Iz drugih razloga to nismo forsirali, sad moramo. Zadovoljan sam, ali nisam politički naivan", istakao je Čović.

Kad' postoji volja

''Кad' postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa razine BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tijekom veljače'', napisao je Milorad Dodik, lider SNSD-a, na društvenoj mreži X, nakon jučerašnjeg sastanaka.

Prema onome što je naveo, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Edin Forto, Dragan Čović i domaćin Milorad Dodik postigli su određenu suglasnost oko pitanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH. 

Nakon jučerašnjeg sastanka Lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a danas su dogovorili da se krene u izmjene Izbornog zakona BiH na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i načina izbora članova Središnjeg izbornog povjernstva.

Načelno je dogovorena i jednokratna pomoć Javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a. Također je dogovoreno i usvajanje proračuna institucija BiH u iznosu većem za 40 milijuna KM koje će se namiriti iz dobiti Središnjeg izbornog povjerensta. 

Kopirati
Drag cursor here to close