Visoki predstavnik

I HNS diže ruke - Prihvatit će Schmidtove odluke

''Hrvatski narodni sabor i hrvatski predstavnici su uvijek poštovali odluke koje bi donio Visoki predstavnik. Često se nismo s njima slagali, jer su mnogi bili na štetu hrvatskog naroda'', rekao je Ljubić.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2024. u 11:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Božo Ljubić kazao je da će hrvatski predstavnici u institucijama BiH poštovati bilo koju nametnutu odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Što je krajnja nužda?

U razgovoru za BHRT, kazao je kako ne vjeruje da će domaći politički akteri dođi do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te da se čeka na Schmidtov potez. Sastank HDZ-a, SNSD-a i Trojke bi navodno trebao biti održan danas u Banjaluci.

''Hrvatski narodni sabor i hrvatski predstavnici su uvijek poštovali odluke koje bi donio Visoki predstavnik. Često se nismo s njima slagali, jer su mnogi bili na štetu hrvatskog naroda. Sjetimo se onih nametnutih amandmana od strane Valentina Inzka ili promjena statusa grada Mostara. Međutim, morali smo s njima živjeti. Bez obzira na to što i kako nametne Visoki predstavnik, hrvatski predstavnici u institucijama BiH će to poštovati. Visoki predstavnik ima određen mandat. Pitanje je sad, naravno, do koje razine taj mandat seže. S obzirom da smo čuli od strane visokog predstavnika EU da je na neki način poslao upozorenje i Visokom predstavniku i OHR-u da te tzv. bonske ovlasti koristi samo u slučajevima krajnje nužde. Što je ta krajnja nužda, to je arbitrarno i o tome će prosuđivati i Visoki predstavnik i oni koji mu daju mandat'', rekao je Ljubić.

Ponovio je stav HNS-a kako Željko Komšić ''ne može obavljati funkciju člana Predsjendištva iz reda hrvatskog'' naroda pozivajući se na ''legitimno političko predstavljanje''.

Bez polovičnih rješenja

Podsjetimo, visoki predstavnik dao je rok čelnicima stranaka da se dogovore o Izbornom zakonu ili će on nametnuti rješenja za koja je iz HDZ-a BiH rečeno da neće biti prihvaćena jer su polovična. Naime, po sadašnjem prijedlogu mijenjao bi se izborni proces ali bi ostalo visjeti u zraku suštinske promjene zakona.

Schmidt je 19. prosinca u obraćanju javnosti poručio kako daje rok domaćim političarima da treba žurno mijenjati izmjene izbornog procesa. Rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće te da će u protivnom on nametnuti izmjene.

Dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović naknadno je govorila o HDZ-ovom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

"Mi smo ponudili prijedlog koji je jednostavan i u biti koji ne dira dosadašnji izbor ni bošnjačkog ni srpskog člana Predsjedništva nego osigurava dodatne uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi bilo sigurno da je hrvatski narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva, a ne da hrvatskog člana Predsjedništva biraju pripadnici nekog drugog naroda", kazala je za UNA TV dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Čelnik RS-a i SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je kako će reagirati ako visoki predstavnik bilo što nametne. 

Kopirati
Drag cursor here to close