Šuškanje

Sastanak u SIP-u: Je li Schmidt najavio nametanje?

Visoki predstavnik održao je sastanak s predsjednicom Središnjeg izbornog povjerenstva a navodno je na tom sastanku bilo priče o nametanju rješenja…
Vijesti / Politika | 12. 01. 2024. u 15:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je razgovarao s predsjednicom Središnjeg izbornog Bosne i Hercegovine Irenom Hadžiabdić i glavnim tajnikom Goranom Miškovićem.

Kako je objavio OHR na društvenoj mreži X razgovaralo se o potrebnim reformama kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa u BiH, i važnoj ulozi SIP-a u prevenciji izborne krađe.

Podsjetimo, Schmidt je 19. prosinca u obraćanju javnosti poručio kako daje rok domaćim političarima da treba žurno mijenjati izmjene izbornog procesa.

Rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće te da će u protivnom on nametnuti izmjene.

Prema neslužbenim informacijama, Schmidt je i na ovome sastanku rekao kako je spreman nametnuti izmjene, a lideri vladajućih stranaka već su se bacile na pregovaranje o izmjenama.

Čelnik HDZ-a BiH odmah je najavio kako neće pristati na bilo kakve polovične izmjene zakona misleći pri tome kako treba mijenjati i one odredbe koje su dopustile da se za hrvatskog člana Predsjedništva bira netko bošnjačkim glasovima.

Održan je i sastanak u Mostaru na kojem su izneseni neki prijedlozi, a čelnik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, rekao je kako HDZ BiH ima novi prijedlog. Za sada se ne zna o kakvom se prijedlogu izmjena Izbornog zakona radi.

S druge strane, čelnik RS-a i SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je kako će reagirati ako visoki predstavnik bilo što nametne. Tako je već održan sastanak zastupnika u RS, bez opozicije, o izbornom zakonu koji bi vrijedio samo na području RS-a.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close