Uoći sjednice Vijeća PIC-a

Čović: Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije OHR-a

Čović očekuje da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH koja osigurava jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2022. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH koja osigurava jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine.

U priopćenju za javnost ističe kao je jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj mira u Bosni i Hercegovini, te svako ''narušavanje središnjeg Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje''. Upozorava kako je ''podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika''.

„Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini“, naveo je Čović. Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje „da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri“.

Ističe, politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, uz nazočnost međunarodnih dužnosnika, jamac reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama.

Smatra kako je rješavanje vodećih prioriteta ključni zadatak Vijeća za implementaciju mira.

''Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine'', naveo je.

Čović smotra kako konačno moramo stabilizirati političku situaciju u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih žitelja BiH, te kako ističe, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u našoj domovini BiH.

Na sjednici PIC-a jedna od tema izmjene Izbornog zakona BiH

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), a jedna od tema trebala bi biti izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, nakon što je pravni tim Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini obavio konsultacije s predstavnicima političkih stranaka.

Također, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obavio je konsultacije i s predstavnicima međunarodne zajednice, a boravio je i na Strateškom forumu na Bledu gdje se sastao s brojnim diplomatama s kojima je razgovarao upravo o ovim pitanjima.

U Hrvatskom narodnom saboru (HNS) očekuju da visoki predstavnik donese izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koje bi osigurale jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović uoči sjednice PIC-a izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik "završiti započeti posao i donijeti odluke koje će omogućiti brzo formiranje vlasti nakon izbora".

''Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije visokog predstavnik'', priopćeno je.

S druge strane, među predstavnicima 'probosanskih' političkih stranaka nisu za nametanje bilo kakvih rješenja u ovom trenutku i smatraju da bi se time moglo izaći u susret Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Za Stranku demokratske akcije (SDA) nametanje odluke je neprihvatljivo, a članica Predsjedništva SDA Alma Čolo kaže da nije stekla dojam da će se ići u tom smjeru prije izbora, nego smatra da OHR želi saslušati političke aktere kako bi odlučio da li će naredne poteze povući sada ili eventualno poslije izbora.

''Ili da to prepusti čak političkim strankama pobjednicama izbora, da to bude njihov prvi zadatak nakon izbora u oktobru'', izjavila Čolo, koja je bila u izaslanstvu SDA na razgovorima u OHR-u.

U Demokratskoj fronti smatraju da bi Christian Schmidt rješenjem koje bi išlo u korist HDZ-u "zakucao ekser u ideju građanske BiH".

''Ako već to želi, onda se treba raspisati sveopći referendum na kojem će građani odlučiti žele li građansku BiH jednakih pojedinaca ili etničke torove'', kaže generalni tajnik DF-a Dženan Đonlagić.

Osim političkih stranaka, na konsultacijama u OHR-u bili su i predstavnici Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH: Miro Lazović, Ivo Komšić, Abdulah Sidran i Emir Zlatar.

Optimistični, kažu da su obavili konkretne razgovore i ponudili konkretna rješenja za deblokadu Federacije, ali se nadaju nastavku razgovora i konačnom dogovoru pronalaska rješenja u ovom, kako kažu, političkom vrtlogu, prenosi FTV.

Kako Klix.ba saznaje, zemlje Organizacije islamske konferencije (OIC) koju čini većina zemalja islamskog svijeta, a koje u PIC-u predstavlja Turska neće podržati nametanje političkog segmenta izbornog zakona i Ustava FBiH.

Članice OIC-a podržavaju tehničke izmjene izbornog zakona, ali su trenutno protiv plana političkog nametanja, navodi se.

Opći izbori zakazani su za 2. listopada, a predizborna kampanja službeno počinje u petak, 2. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close