Član predsjedništva

Dodik pokreće inicijativu za smjenu Bisere Turković

''Zbog svih gluposti koje je uradila''
Vijesti / Flash | 29. 08. 2022. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će biti pokrenuta inicijativa za smjenu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zbog toga jer je "urušila vanjsku politiku BiH".

Na Twitteru je napisao da će ''zbog svih gluposti koje je uradila u prethodnom razdoblju, biti pokrenuta inicijativa za njenu smjenu'', te da je Turković “svojim neustavnim i nelegalnim djelovanjem i zloupotrebom položaja urušila vanjsku politiku BiH.

Podsjetimo, zadnji javni istup ministrice Turković je bio je kada je uputila pismo američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i drugim svjetskim liderima da zaustave intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon.

Turković je u pismu navela da se s nametanjem tih izmjena ide na ruku HDZ-u BiH nazivajući ovu stranku ekstremno desnom te upozorila na moguće posljedice ukoliko se te izmjene nametnu navodeći da su one protivne demokratskim vrijednostima te da se vrši pritisak na Schmidta da to i uradi.

U pismu koje je Turković napisala 24. kolovoza navedeno je da je predložena izborna reforma vrlo osporavana te da se njom favorizira ekstremno desna politička stranka bosanskih Hrvata, zatim HDZ ističući da se time ide protiv osnovnih demokratskih vrijednosti slobodnih i poštenih izbora.

Na ovaj potez ministrice Turković reagirao je, između ostalih, i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izvještivši sve najvažnije zemlje svijeta kako Turković već odavno ne predstavlja BiH nego svoje 'obiteljske ili stranačka stavove'.

„Ovako ona iznosi stavove stranke koja ju je imenovala. Nekada to predstavi kao dio obiteljske prakse u radu, a nekada kao predstavnica bošnjačkog naroda. Dominantno je to institucionalni definirano u ime SDA. To je pogrešna politika“, rekao je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close