Osudili i napad na Ukrajinu

Čović i Scanlan: Mijenjati izborni zakon, ubrzati ekonomske prilike, ostvariti EU put...

''Nastavak političkih pregovora i rješenje ukupne političke situacije u BiH, svima nam mora biti prioritet'', kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2022. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Čović i Scanlan

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi o ruskoj agresiji na Ukrajinu, koju su sugovornici osudili. Predsjedatelj Čović je istaknuo kako je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije.

U političkim okolnostima te sigurnosnoj situaciji u susjedstvu, predsjedatelj Čović je istaknuo kako je važno osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na svim razinama vlasti u BiH.

''Europska unija i međunarodna zajednica s velikom pozornošću moraju pratiti događanja ovdje i jačati komunikaciju da riješimo pitanje izbornog zakona te ograničene izmjene ustava.

Nastavak političkih pregovora i rješenje ukupne političke situacije u BiH, svima nam mora biti prioritet'', kazao je Čović.

Na sastanku se razgovaralo o investicijama na prostoru Distrika Brčko, razvoju infrastrukture kao i uvjetima jačeg gospodarskog rasta i razvoja.

Sugovornici su razgovarali o projektu rekonstrukcije postojećeg mosta Gunja-Brčko, kao i  pripremama izgradnje novoga mosta koji je već ucrtan u prostorno-plansku dokumentaciju. Projekt će se raditi zajedno s vlastima u Republici Hrvatskoj te će se njegovom izgradnjom, Brčkom olakšati normalno funkcioniranje.

Naglašen je značaj ovog projekta ne samo za Brčko i užu regiju nego i za cijelu državu te su pozvani svi sudionici da ulože dodatne napore kako bi se ubrzale administrativne procedure za blagovremeno i uspješno okončanje ovog projekta. Iz Ministarstva financija, kao i Vlade RH ranije je potvrđeno kako nema primjedbi na nacrt Osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o rekonstrukciji mosta Brčko Gunja.

Također, neophodno je raditi na unaprjeđenju ukupnih odnosa te ubrzavati ekonomske prilike kako bi Bosna i Hercegovina uspjela na europskom putu, koji nema alternative, istaknuli su sugovornici, prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close