Mirovina

Otpremnine: Čoviću, Izetbegoviću i Špiriću po 30.000 KM

I Lazar Prodanović (SNSD) je napunio 1. ožujka 65 godina ali nije poznato da li je njegovo rješenje pripremljeno i odobreno na sjednici. Izetbegović je ranije najavio da će svoju otpremninu dati u humanitarne svrhe, dok se Čović i Špirić nisu izjašnj
Vijesti / Politika | 07. 03. 2022. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održala dvije sjednice nakon višemjesečne blokade, na kojima je, između ostalog, verificirano rješenje o mirovini Bakira Izetbegovića, Dragan Čoviću i Nikole Špirića uz otpremnine od po 30.000 KM svakom, piše Avaz.

Usvojena je i Projekcija proračuna za PSBiH za 2022. godinu.

Primljen je k znanju Šestomjesečni izvještaj o izvršenju proračuna PSBiH za razdoblje od 01.01. do 30.6.2021. godine.

Usvojena je i Projekcija proračuna za PSBiH za 2022. godinu.

Primljen je k znanju Izvještaj o financijskoj reviziji PSBiH za 2020. godinu, kao i Plan preduzimanja korektivnih radnji prema preporukama Ureda za reviziju institucija BiH u Izvještaju o obavljenoj financijskoj reviziji za 2020. godinu.

Usvojen je Financijski plan i program Neovisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Zajednička komisija dala je suglasnosti na Odluku o politici nulte tolerancije prema djelima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja po osnovu pola i na Politiku nulte tolerancije prema djelima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja po osnovu pola.

Ne postoji mogućnost odricanja

Zajednička komisija verificirala je rješenja koja je donio Kolegijum ili predsjedatelj Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a odnose se na statusna pitanja zastupnika i izaslanika PSBiH. Iako to nije navedeno u priopćenju danas su u ovoj točki odobrene i visoke otpremnine izaslanika Doma naroda PS BiH Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nikoli Špiriću u visini po skoro 30.000 KM.

I Lazar Prodanović (SNSD) je napunio 1. ožujka 65 godina ali nije poznato da li je njegovo rješenje pripremljeno i odobreno na sjednici. Izetbegović je ranije najavio da će svoju otpremninu dati u humanitarne svrhe, dok se Čović i Špirić nisu izjašnjavali.

Ono što je interesantno je da ne postoji mogućnost odricanja od ove otpremnine, a nema podrške ni da se one smanje. Također riječ je o penziji na dan jer su sva trojica nastavili sa obavljanjem svojih funkcija.

Na drugoj sjednici primljen je k znanju Devetomjesečni izvještaj o izvršenju proračuna PSBiH za razdoblje od 01.01. do 30.6.2021. godine.

Zajednička komisija nije podržala delegatsku inicijativu Zlatka Miletića, broj: 02-50-6-1698/21 od 06.9. 2021. godine.

Zajednička komisija usvojila je Prijedlog izvještaja o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove za razdoblje od 01.1. do 31.12.2021. godine. Usvojen je i Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za administrativne poslove za 2022. godinu.

Zajednička komisija verificirala je i rješenja koja je donio Kolegijum ili predsjedatelj Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a odnose se na statusna pitanja zastupnika i izaslanika PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close