Posjetio izbjeglice

Čović izrazio solidarnost ukrajinskim izbjeglicama: Važno je biti uz ljude

Turistički djelatnici pozvali su Ukrajince u Međugorje u znak solidarnosti, tako da ih svakim danom pristiže sve više.
Vijesti / Politika | 08. 03. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović u utorak je u pratnji načelnika općine Čitluk, Marina Radišića, posjetio izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine, koje su svoje utočište pronašli u Međugorju.

Jedno od najpoznatijih svetišta, ovih dana postalo je utočištem više grupa žene i djece, koje pristižu iz ratom pogođene Ukrajine a smješteni su u hotele i druge turističke objekte.

Turistički djelatnici pozvali su Ukrajince u Međugorje u znak solidarnosti, tako da ih svakim danom pristiže sve više.

Načelnik Radišić je istaknuo kako članovi Crvenog križa svakodnevno posjećuju izbjeglice iz Ukrajine smještene u Međugorju. Pokušavaju na sve načine pomoći, te pružiti materijalnu-tehničku potporu. Također, prezentirao je sve poduzete aktivnosti, kao i pripremu o daljnjim planiranim aktivnostima Crvenog križa, posebno kroz sljedeće dane kad se očekuje znatniji broj izbjeglica iz Ukrajine.

''Trenutno imaju sve uvijete za ugodan boravak u Međugorju, a osigurano je i pružanje psihološke pomoć'', naglasio je načelnik Radišić.

Uz načelnika općine, na održanom sastanku nazočili su i Ante Spajić, Crveni križ općine Čitluk te Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje.

Čović je izrazio podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, uz poziv za prekidom ruskog ratnog pohoda, i prihvaćanju politike razuma i dijaloga.

''U ovim teškim vremenima za Ukrajinu, važno je biti uz ljude, pomoći im, i na kraju kada prestane ratna agresija, tražiti najjednostavnije rješenje kako ljude vratiti u svoje domove. Danas svi imamo jedan cilj, kako pomoći i organizirati pomoć, ne raditi to stihijski, jer u tome slučaju može biti više štete nego koristi. Pozivam sve one koji mogu pomoći, da svojim angažmanom maksimalno doprinesu kako bi se pomoglo izbjeglim obiteljima i majkama s djecom. Također, očekujemo od domaćih i međunarodnih institucija dodatne napore i pozornost kako bi se, zbog razmjera ove katastrofe, njene posljedice, po izbjegle obitelji, maksimalno reducirale'', kazao je Čović.

''Dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, svih razina izvršne i zakonodavne vlasti, državne, entitetske, preko županijskih i lokalnih razina, shodno svojim nadležnostima, pozvani su da sudjeluju te donesu adekvatne i pravovremene mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom. Žurno moramo imati i plan zbrinjavanja za prognane i izbjegle te pružanju liječničke skrbi za sve žrtve ove nerazumne agresije, koja se i dalje nastavlja i čije posljedice mnogi osjećaju'', istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close