"Neki bi htjeli da se zamjerimo jedni drugima"

Čović: Baš kao Zrinjski, igrat ćemo i do 100 minute

"Neki bi htjeli, čak i iz međunarodne zajednice, da se zamjerimo jedni drugima, ali mi nemamo taj luksuz, moramo surađivati sa svima i posao završavati kako treba", naveo je Čović.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2023. u 15:27 J.P. Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi ćemo, kao i Zrinjski sinoć, igrati i do stote minute, ali sam siguran da ćemo na kraju ostvariti dobar rezultat", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Naime, Čović se medijima obratio nakon Klauzure HDZ BiH koja je u petak održana u Mostaru, a osvrnuo se na dogovore na državnom nivou. 

"Mi smo se dovijali poslovnički kako zadržati kontinuitet na državnoj razini po pitanju politike, a naša angažiranost će doprinijeti da u konačnici nećemo imati blokadu. Ono što je bilo na Domu naroda je napravljeno da bude dio usugalašavanja, koji formalno, kad bude politički sporazum gotov, tri člana kolegija puštaju i time su zakoni završeni, kratka je procedura", istaknuo je Čović te dodao kako je slično uradila Krišto u drugom krugu u Vijeću ministara.

Složena situacija

Čović je naglasio da svaka obitelj, kao i sami HDZ, ima puno toga za raspraviti, ali i naglasio kako koalicija "solidno funkcionira".

"Solidno funkcionira koalicija, s obzirom kako je sastavljena i koji nam je bio kapacitet, kad je sastavljena, i činjenica je da Vlada zasjeda i donosi odluke. Moramo malo ubrzati rad Parlamenta, i ja sam siguran da već do kraja godine ključne odluke koje trebaju proći kroz Vladu FBiH i parlament će biti donesene, zaključno sa Proračunom", naveo je Čović.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Klauzura HDZ BiH u Mostaru

Naveo je kako je situacija na razini BiH značajno složenija jer postoji i treći partner.

"Krišto je napravila dobar iskorak koji svatko mora vidjeti, da je kralježnica čitavog procesa, ne samo prema EU integracijama, nego i po redovitim zasjedanjima... Ali naša koncetracija je na 14 uvjera za EU. Imamo razumijevanje za različito postavljene stavove partnera, ali do zadnjeg trenutka treba biti strpljiv, ne koristiti jezik koji će nas podijeliti, nego da imamo šansu opet sjediti i razgovarati", naveo je Čović.

Prozivka

"Neki bi htjeli, čak i iz međunarodne zajednice, da se zamjerimo jedni drugima, ali mi nemamo taj luksuz, moramo surađivati sa svima i posao završavati kako treba. Situacija bi mogla biti mnogo bolja, ali ova uvjetno tanka većina, na federalnoj i državnoj razini, može biti definirana kao pristojna za naš daljnji rat'', dodao je predsjednik HDZ-a BiH. 

Najavio je i novo okupljanje sa predstavnicima stranaka Trojke, koje bi se trebalo održati kroz sljedeća dva tjedna. Domaćin je, SNSD, odnosno Dodik, a Čović se nada kako će privesti većinu stvari kraju.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Klauzura HDZ BiH u Mostaru

"Stvar je jako zahtjevna - izborni zakon. U jednom dijelu smo se usuglasili, oko SIP-a, drugi je vitalni za nas, legitimno predstavljanje, koje će tražiti više truda, a procesi će u sljedeća dva tjedna dati rezultat po tom pitanju i vidjet ćemo stavove", naveo je Čović te dodao:

"SNSD potencira pitanje stranaca u Ustavnom sudu, da se i to stavi na Dnevni red, mi ćemo usuglasiti ritam i tempo tog dogovora, a ja ću zajedno sa svim kolegama unutar HDZ-a i drugih stranaka učiniti sve da taj proces u ovoj godini završimo i da izvješće o BiH do 15. prosinca bude pozitivno".

Kopirati
Drag cursor here to close