Partneri

BiH u NATO| Što će Dodik reći na Čovićeve izjave?

Mediji pišu kako je Dragan Čović iznenadio rekavši da BiH ulazi u NATO, nameće se da je tom izjavom izdao Milorada Dodika.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2023. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući na BHRT-u odlučno je rekao kako će "Bosna i Hercegovina u konačnici ući u NATO savez''.

''Ona je nedjeljiva, to zapamtite, a kako ćemo se unutar nje organizovati, to je do nas", između ostalog je rekao predsjednik HDZ-a.

Siguran partner

No iako pojedini mediji pišu kako je Čović iznenadio i kako poljuljan 'savez Dodik-Čović', kojem je kako navode Čović 'izgigrao pobratima', no u istom intervjuu Čović je jasno rekao kako je Dodik jedini čovjek koji u potpunosti ispoštuje dogovor.

''Dodik kada nešto obeća to i provede'', rekao je Čović.

Podjsetimo, nedavno je Dodik dobio i pohvale od Rusije što podržava vojnu neutralnost BiH.

Dimitri Medvedev, najbliži suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pohvalio je Dodika zbog njegove protuzapadne politike opisavši ga kao "uravnoteženog i mudrog" političara.

Pohvalio je Dodika i zato što inzistira na vojnoj neutralnosti BiH, odnosno što blokira njezino približavanje članstvu u NATO-u.

Ako ode Eufor, dolazi NATO

Al Jazeerin dopisnik iz Washingtona Ivica Puljić jučer je objavio kako je pomoćnik državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju James O’Brien potvrdio da će, u slučaju da Euforu ne bude produžen jednogodišnji mandat u Ujedinjenim narodima, u Bosni i Hercegovini biti raspoređene mirovne snage NATO-a.

''Vojne snage u Bosni i Hercegovini su ključne za sigurnost. Jasno smo rekli, bilo da su pod Euforom ili NATO savezom, njihova prisutnost je ključna'', rekao je O’Brien.

Uoči srpanjskog početka samita u litvanskom Vilniusu, koji je ocijenjen kao jedan od najvažnijih za saveznike koji se nalaze pred velikim izazovima. Tada se otvorilo se pitanje mogućeg raspoređivanja NATO-ovih snaga u Bosni i Hercegovini zbog zaoštravanja političke krize posljednjih nekoliko mjeseci.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić rekao je nakon sastanka kako Bosna i Hercegovina u zemljama članicama NATO-a ima partnere i prijatelje.

Na samitu se nije razgovaralo o priključenju Bosne i Hercegovine Sjevernoatlantskom savezu jer je to odluka koju zemlja treba donijeti suvereno onda kada bude vrijeme za to.

''BiH je jasno strukturirana kao partner, kao zemlja gdje se zajedno u partnerstvu sa Sjevernoatlantskim savezom odvijaju redoviti ciklusi programa reformi i gdje Oružane snage učestvuju u vježbama koje su ranije dogovorene'', napomenuo je Brkić, koji je otkrio da će Bosna i Hercegovina 2024. godine biti sjedište NATO partnerskog simpozija na kojem će učestvovati sve zemlje partneri i članice.

 

Kopirati
Drag cursor here to close