"Postoje naznake"

Nikšić iz Mostara: Još 2-3 zakona i otvaranje pregovora za status u EU

"Izjave koje smo u posljednje vrijeme čuli, uvjetovanja, ne čine mi se da idu u tom pravcu i iskreno se nadam da su one više populistička i medijska pozicija nego realizacija onoga što smo se dogovorili", istaknuo je Nikšić.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2023. u 13:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je sastanak koalicijskih partnera na nivou BiH, HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda) koji je za ponedjeljak zakazan u Mostaru.

Uvjetovanje

Nikšić se medijima obratio uoči donatorskog ručka za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostar, a nakon liturgije povodom 150 godina njezina osveštenja.

Kroz smijeh je kazao kako 'opet dolaze na noge HDZ-u'.

"Sutra je nastavak razgovora. Nadam se da ćemo ono što smo ranije dogovorili, sutra krenuti u realizaciju. Izjave koje smo u posljednje vrijeme čuli, uvjetovanja, ne čine mi se da idu u tom pravcu i iskreno se nadam da su one više populistička i medijska pozicija nego realizacija onoga što smo se dogovorili", istaknuo je Nikšić.

Predsjednik Vlade FBiH kazao je kako nije siguran kako će sastanak u Mostaru izgledati.

"Mi, u ime Trojke, i sada dolazimo, kao što smo dolazili na svaki sastanak. Spremni da razgovaramo, spremni na kompromise bez spremnosti da mi ucjenjujemo nekoga ili da netko nas ucjenjuje. Spremni smo tražiti rješenja oko svih otvorenih pitanja", naveo je.

Kompromis?

Dodaje kako smatra vrlo važnim ono što je do sada urađeno.

"Usvajanjem još dva ili tri zakona iz agende otvorili bismo značajan fond podrške za sve građane u BiH i postoje značajne naznake od jednog dijela predstavnika međunarodne zajednice da bi to bilo dovoljno ka otvaranju pregovora BiH za status u EU", optimistično je kazao Nikšić.

Istaknuo je kako je to zalog za koji se isplati pomučiti i tražiti kompromis jer će koristiti svima.

Podsjetimo, okupljenim medijima obratio se i predsjednik RS Milorad Dodik koji je naglasio kako će on na sastanku u ponedjeljak predložiti Deklaraciju o suverenosti BiH što znači da "nema visokog predstavnika, to znači da nema sudaca Ustavnog suda, ako hoćete suvereno".

Kopirati
Drag cursor here to close