Cvijanović prva predsjedavajuća

Članovi predsjedništva preuzeli dužnost

Željka Cvijanović će biti prva predsjedavajuća.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2022. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas na inauguraciji u Sarajevu svečane zakletve i preuzeli mandat za naredne četiri godine.

Cvijanović će biti prva predsjedavajuća.

Inauguraciji su, osim članova Predsjedništva, nazočili i strani veleposlanici, federalni premijer Fadil Novalić, članovi Vijeća ministara BiH, novoizabrani predsjednik NSRS Nenad Stevandić, kao i predstavnici drugih entitetskih i državnih institucija.

Cvijanović - Presudno da BiH uvažava Daytonski sporazum

Novoizabrana predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović obratila se prvi put danas u Predsjedništvu BiH nakon što je preuzela tu dužnost, naglašavajući da je presudnog značaja za BiH da se dosljedno uvažava Daytonski mirovni sporazum i ustavna struktura države.

Istaknula je da na ovu funkciju dolazi ispružene ruke i s dobrim namjerama jer želi da zajedno, u skladu s ustavnim nadležnostima, članovi Predsjedništva BiH rade za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana.

Naglasila je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju svakodnevicu, izražavajući uvjerenje da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako dati svoj doprinos traženju rješenja za postojeće probleme.

Mišljenja je da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju prioritete, a ne da nameću drugima rješenja, zbog čega svi žele biti subjekti odlučivanja, a ne "primatelji intervencija"

Komšić: Poštovat ćemo susjede koliko i oni nas

Željko Komšić je u svom prvom govoru nakon ponovnog preuzimanja funkcije člana Predsjedništva BiH naveo koji će mu biti prioriteti u novom mandatu.

Na samom početku Komšić se zahvalio svima koji su mu poklonili povjerenja na izborima te poručio da to shvaća kao obvezu zastupanja svih demokratskih vrijednosti koje Bosna i Hercegovina čuva. Zahvalio se na suradnji kolegama i kolegama iz prethodnog mandata, te dodao kako će obnašanje funkcije biti lišeno stranačkih i bilo kakvih pojedinačnih ili grupnih interesa.

''Za naše susjede imam samo jednu ali jednostavnu poruku. Poštovati ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vrijeme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u svojoj normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi'', upozorio je Komšić.

Bećirović: Vrijeme je da se uzdignemo

Denis Bećirović, novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se nakon inauguracije koja je danas održana u zgradi ove institucije.

''Osjećam veliku odgovornost prema ljudima i državi ali istovremeno i izuzetnu čast. Položili smo zakletvu da ćemo savjesno obavljati dužnost koja nam je povjerena, kao i da ćemo štititi ljudska prava svih naroda i građana. Čuvajmo i jačajmo vrijednosti demokratskog društva i društvene solidarnosti.

Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka u našoj državi. Poštujmo i provedimo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, kao i odluke međunarodnih i domaćih sudova. Mijenjamo ono što je loše, ono što ljude dijeli i diskriminira. Učinimo sve što je u našoj moći kako bi pomogli ljudima da žive bolje'', rekao je Bećirović.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina država dubokih srednjovjekovnih korijena i snažnih antifašističkih temelja. Antifašističke vrijednosti i danas znače zalaganje za demokratiju, ljudska prava i socijalnu pravdu.

Podsjetimo, na Općim izborima održanim 2. listopada, za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) dobio je 330.238 glasova.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (Demokratska fronta), 227.540 glasova.

Pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda odnijela je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close