Položio zakletvu

Komšić: Poštovat ćemo susjede onoliko koliko oni poštuju nas

Komšić je dodao da će učiniti sve, pa i Ustavnom predviđene mehanizme kako perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji ne bila trajno uništena.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2022. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić je u svom prvom govoru nakon ponovnog preuzimanja funkcije člana Predsjedništva BiH naveo koji će mu biti prioriteti u novom mandatu.

Na samom početku Komšić se zahvalio svima koji su mu poklonili povjerenja na izborima te poručio da to shvaća kao obavezu zastupanja svih demokratskih vrijednosti koje Bosna i Hercegovina čuva. Zahvalio se na suradnji kolegama i kolegama iz prethodnog mandata, te dodao kako će obnašanje funkcije biti lišeno stranačkih i bilo kakvih pojedinačnih ili grupnih interesa.

Primarni vanjskopolitički prioritet

''Osjećaj pripadanja ovoj zemlji kao našem zajedničkom dobru, njena teška ali slavna prošlost, vjera u njenu budućnost, vjera u generacije koje dolaze, motiv mi je, da radeći u općem interesu svih građana i u interesu države, zajedno sa svima, pokušam ovo podneblje učiniti mjestom ugodnijeg življenja, mjestom nade i mjestom realizacije snova najboljih među nama'', poručio je Komšić.

Dodao je kako građani BiH mogu biti sigurni da neće štedjeti ni sebe, niti one koje je odabrao u postizanju ovih ciljeva. Podsjetio je na polaganje zakletve prije četiri godine kada je kazao da neće propustiti da aktiviranjem MAP-a odblokira proces NATO integracija, te da je ta prilika iskorištena, ali i da će se takve aktivnosti i nastaviti.

''Koristim i ovo obraćanje da istaknem, kako ponovo neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći, pa i šire, da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjskopolitički prioritet''.

''Destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, i grubo ignoriranje presuda Europskog suda za ljudska prava, nažalost prijeti da od europskog puta Bosne i Hercegovine napravi sekundarni vanjskopolitički prioritet, obzirom na razmjere kršenja europskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom'', istaknuo je Komšić.

Jedna poruka za susjede

Komšić je dodao da će učiniti sve, pa i Ustavnom predviđene mehanizme kako perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji ne bila trajno uništena.

Podsjetio je i na evolucijsku prirodu Ustava BiH, te da on predviđa mogućnost nadogradnje i da je to obaveza države ukoliko želi da ispuni prioritete iz Mišljenja Europske Komisije. Dodao je da će BiH kroz institucije UN-a ali i druge međunarodne asocijacije biti država koja neće zauzimati neutralan stav.

''Za naše susjede imam samo jednu ali jednostavnu poruku. Poštovati ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vrijeme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u svojoj normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi'', upozorio je Komšić.

Dodao je da će BiH biti siguran i pouzdan partner svima onima koji žele mir, te da će on kao dužnosnik biti i dalje privržen ideji jednakosti svih građana BiH bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili drugo porijeklo ali i antifašističkim vrijednostima.

''Namjera mi je da konačno građane Bosne i Hercegovine izbavimo od izbora između osjećaja ljubavi prema domovini i osjećaja sistemske nepravde. Svu svoju energiju i integritet uložiti ću u izgradnju pravedne države u kojoj ima mjesta za sve njene građane'', na kraju je zaključio Komšić, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close