Inauguracija

Bećirović: Imamo zajedničke protivnike

Ocijenio je da vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduvjet za stabilnost i razvoj.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2022. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se u srijedu prvi put nakon preuzimanja te dužnosti kazavši da osjeća veliku odgovornost prema ljudima i državi, ali istovremeno i izuzetnu čast.

''Čuvajmo i jačajmo vrijednosti demokratskog društva i društvene solidarnosti. Branimo slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka. Poštujmo i provedimo Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, kao i odluke međunarodnih i domaćih sudova'', kazao je Bećirović obraćajući se brojnim zvanicima na konstituirajućoj sjednici.

Država srednjovjekovnih korijena

Dodao je da je Bosna i Hercegovina država dubokih srednjovjekovnih korijena i snažnih antifašističkih temelja, a te antifašističke vrijednosti i danas znače zalaganje za demokratiju, ljudska prava i socijalnu pravdu.

Kaže da se prošlost ne može promijeniti, ali iz nje se mogu izvući pouke, a energiju je potrebno usmjeriti ka popravljanju loše sadašnjosti i izgradnji temelja za sigurniju budućnost te kvalitetniji život ljudi, a svi nivoi vlasti trebaju se fokusirati na rješavanje egzistencijalnih pitanja.

''Imamo zajedničke protivnike''

''Svi imamo zajedničke protivnike: siromaštvo, nezaposlenost, nepravdu i masovan odlazak ljudi. Ovi protivnici ne poznaju političke, etničke, vjerske i druge razlike i oni jednako prijete svim ljudima. Krajnje je vrijeme da djelujemo odgovorno i zajednički kako bismo se suprotstavili stvarnim problemima'', pozvao je Bećirović.

Kazao je da je njegova vizija BiH demokratska, pravna i evropska država, zemlja u kojoj se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i izgrađuje zajednički državni identitet Bosne i Hercegovine.

Podvukao je da nas iskustvo uči da su za mir i ekonomski razvoj potrebni svi, pozivajući da se okrenu politici mira, saradnje i jačanja ekonomije te da se radi u interesu osiromašenih i obespravljenih ljudi.

''Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima. Iz sijanja prijetnji i tenzija može nicati samo sjeme bijede i nesreće'', kazao je Bećirović.

''Vrijeme je da podvučemo crtu''

Dodao je da je njegova ruka ispružena za suradnju prema svima koji žele dobro ljudima, ali je najavio da će istovremeno biti odlučan u odbrani demokratske, pravne, europske i multietničke države jer ne postoji nijedan pravni, politički, moralni, povijesni i civilizacijski osnov za osporavanje države BiH.

''Danas se snaga iskazuje suradnjom i dijalogom, a ne uvredama i prijetnjama. Vrijeme je da podvučemo crtu i priznamo da su svađe i podjele put u siromaštvo i izolaciju'', dodao je Bećirović.

Podsjetio je da su strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u jer su nadležni državni organi BiH jednoglasno usvojili te ciljeve, a legalno usvojene odluke i zakoni nadležnih državnih organa moraju se poštovati kao i u svakoj drugoj državi.

Ocijenio je da vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduvjet za stabilnost i razvoj.

''Moramo pokazati sposobnost da uspijemo na velikom i zahtjevnom europskom tržištu i da do kraja prihvatimo demokratske vrijednosti ujedinjene Europe. Važno je da na tom putu pripremimo našu ekonomiju jačanjem znanja, nauke i usvajanjem novih tehnologija, poštujući postulate održivog razvoja'', istaknuo je.

Pozvao je na ustrajnost u ispunjenju preuzetih ugovornih obaveza između Bosne i Hercegovine i EU te da se nastavi i unaprijedi usklađivanje vanjske politike Bosne i Hercegovine sa izjavama, deklaracijama i zajedničkim stajalištima Europske unije.

Regionalna suradnja primarni interes

Kazao je Bećirović i da je regionalna suradnja jedan od primarnih interesa BiH, preduvjet integracije u EU, a dobri odnosi sa susjedima garantiraju mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, investicije, rast turizma, kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju s državama u regiji.

Za njega efikasan i osposobljen obrambeni sistem mora biti u funkciji opće, osobne i imovinske sigurnosti ljudi u BiH zbog čega je važno da se nastavi reforma obrambenog sistema u skladu s NATO standardima na šta BiH obavezuju međunarodni sporazumi i usvojeni zakoni.

Pozvao je i da se BiH poveže s dijasporom koja nije zaboravila Bosnu i Hercegovinu i koja je ogromna snaga i istinski partner u izgradnji budućnosti.

Na kraju je pozvao da se apatija i pesimizam ostavi prošlim vremenima, a u novo vrijeme donese optimizam i odlučnost te vrati pozitivna energija i afirmira zajednički rad organa vlasti na svim nivoima.

Kopirati
Drag cursor here to close