Tegeltija

Bit će love za izbore

Za provedbu izbora SIP-u je potrebno 11,7 milijuna konvertibilnih maraka no problem je što se taj novac treba osigurati iz državnog proračuna a on za 2022. godinu još nije usvojen...
Vijesti / Politika | 30. 04. 2022. u 17:37 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novca za provedbu izbora u BiH ima i Vijeće ministara neće biti zapreka njihovoj provedbi, izjavio je u subotu predsjedatelj tog tijela Zoran Tegeltija odbacujući tako optužbe Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) da izvršna vlast iz političkih razloga odgađanja osiguranje financiranja izbora.

"Novca za izbore je uvijek bilo i bit će. O tome smo govorili i 2020, ali je SIP odlukama pomaknuo izbore, a na kraju su imali novac. Izbori se raspisuju početkom svibnja a održavaju početkom listopada. To je dugo razdoblje da bi se inzistiralo na novcu u svibnju", kazao je Tegeltija za Glas Srpske.

Opći izbori u BiH trebali bi biti održani 2. listopada na temelju odredbi postojećeg izbornog zakona nakon što su propali svi pokušaji da se on izmijeni i tako osigura provedba presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Provedbom tih presuda trebala je biti eliminirana diskriminacija birača u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta kao i osigurati pravo Hrvata da sami biraju hrvatske dužnosnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Video: Obitelj Grabo - Mi i Vi

Iz SIP-a su najavili kako će odluku o raspisivanju izbora donijeti na sjednici zakazanoj za 4. svibnja no upozoravaju kako bi provedba izbora mogla doći u pitanje jer još nije osigurano njihovo financiranje.

Za provedbu izbora SIP-u je potrebno 11,7 milijuna konvertibilnih maraka no problem je što se taj novac treba osigurati iz državnog proračuna a on za 2022. godinu još nije usvojen.

U SIP-u tvrde kako je taj problem moguće riješiti izdvajanjem iz akumuliranog viška prihoda a neizravno sugeriraju kako sve zapravo koči ministar financija Vjekoslav Bevanda kao kadar HDZ BiH jer ta stranka ne želi izbore po sadašnjim pravilima.

Tegeltija sada kaže kako su optužbe na Bevandin račun potpuno neutemeljene jer ministar financija ne može ništa sam blokirati niti odobriti u vladi u kojoj se kolektivno odlučuje.

"Siguran sam da ministru Bevandi nije u cilju blokada izbora niti da bilo što radi na tom planu", kazao je Tegeltija dodajući kako postoje neki kojima izbori baš i ne odgovaraju, s obzirom na politički rejting no izbora mora biti jer tako kaže zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close