Rusija

BiH nijema na prijetnje veleposlanstva

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Sarajevu je upozorilo BiH da može očekivati posljedice za “neprijateljski čin”, kako je nazvala posjetu dva člana Predsjedništva Ukrajini.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2023. u 15:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je ostala tiha na rusku poruku o “neprijateljskom činu” članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, piše Portal Detektor.

Naime, rusko veleposlanstvo u Sarajevu prošlog je tjedna upozorilo BiH da može očekivati posljedice za “neprijateljski čin”, kako je nazvala posjetu dva člana Predsjedništva Ukrajini.

Neprijateljski čin

U BiH su reakcije na znatno oštriji stav Rusije nego ranije uglavnom izostale, navodi BIRN te piše kako je ''Rusija do sada izražavala nezadovoljstvo potezima BiH, ali je isticala da BiH i dalje ostaje prijateljska zemlja, dok je neke druge stavljala na listu svojih neprijatelja''.

U posljednjem priopćenju se čine oštrijim nego ranije, i poteze Komšića i Bećirovića nazivaju neprijateljskim te prijete reakcijama.

Veldin Kadić sa Sigurnosnih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu kaže kako svaka država koja drži do sebe i svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na ovakve neprijateljske istupe jednog veleposlanstva ne smije ostati tiha.

''Pri tome ne govorim o verbalnom prepucavanju naše izvršne vlasti i njihova veleposlanstva, što je posebno degutantno, nego o konkretnim koracima. Ne treba zaboraviti da je svako priopćenje, poruka, riječ, plod iza kojeg stoji dugoročna politika, za koju je samo pitanje kada će se početi manifestirati u praksi'', kaže Kadić.

Kaos na Balkanu

Kaže kako je ''nezamislivo da veleposlanstvo jedne države otvoreno prijeti državi domaćina zbog određenih odluka njenih članova izvršne vlasti''.

''Suvišno je i podsjećati da, uza sve razumijevanje ruskog veleposlanstva u Sarajevu da štiti interese Rusije i njenih državljana, to ne smije biti nauštrb miješanja u unutarnje poslove države, što je temeljni princip međunarodnih odnosa'', kaže Kadić.

Ivana Stradner, stručnjakinja za Balkan, autorica pri Kyiv Postu te članica Barish Centra za medijski integritet američke Fondacije za obranu demokracije, kazala je za Detektor kako Rusija svakako nije prijatelj BiH, već da koristi zemlju za svoje interese kako bi napravila kaos na Balkanu i odvukla pažnju Zapada od Ukrajine.

''U momentu kada Rusija gubi saveznike širom svijeta, posljednje što joj treba jeste da vidi i Zapadni Balkan koji je prisutan na ovom događaju. Ali nije samo to. Moskva već duže vrijeme radi na polarizaciji Zapadnog Balkana, i BiH igra veoma važnu ulogu jer osjetljiva etnička pitanja, polarizacija u zemlji su upravo ono što Putinu odgovara i na koju kartu Moskva igra kako bi napravila veći razdor i polarizirala zemlju. Upravo zato je Moskva odmah podržala Željku Cvijanović'', smatra Stradner.

Ravnanje računa

Stradner smatra da je posjeta Komšića i Bećirovića Ukrajini pokazala Zapadu da BiH želi biti dio Europe, s kojom dijele iste vrijednosti. Kako je navela, posebno je važno što je Komšić kazao kako BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a imajući u vidu dešavanja u BiH i secesionističke prijetnje Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Kadić također smatra da je Rusija svjesna političke ranjivosti Bosne i Hercegovine te da se destabilizacija BiH po toj osnovi ne može isključiti u budućnosti.

''Pitanje je samo u kojoj mjeri i obujmu nasilja Rusija to može producirati ukoliko BiH zaista počne praviti krupne atlantske korake. U Crnoj Gori nije uspjelo. Rusija u svom usmjeravanju antizapadnog vanjskopolitičkog smjera gotovo sigurno računa na političke saveznike iz Republike Srpske koji su jedni od rijetkih u Europi spremni podržati ‘rusku priču’ o Ukrajini i principijelno blokirati funkcioniranje državne vlasti'', kaže Kadić i dodaje da je upravo sada BiH najbolja geopolitička točka za Rusiju koju može koristiti za “ravnanje računa” sa Zapadom u ovom dijelu svijeta.

Ljiljani

Osim reagiranja ruskog veleposlanstva, na posjetu Komšića i Bećirovića reagirali su Milorad Dodik, predsjednik RS-a te članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

Reagirao je i HDZ BiH navodeći kako je u pitanju Komšićev "nastavak politike lažnog predstavljanja, podvaljivanja i sramoćenja institucija BiH", te da je Komšić zanemario kako Bosna i Hercegovina od 19. svibnja 1998. ima jednu zastavu i jedan grb pod kojim djeluju predstavnici BiH na državnoj razini, ovaj put "obmanuo i napaćeni ukrajinski narod i predsjednika Ukrajine svojim znakom ljiljana tijekom službenog posjeta".

Kopirati
Drag cursor here to close