Gradonačelnica Sarajeva

Benjamina Karić se pravda

"Moja namjera bila je ukazati na opasnost koju zapaljiva retorika nosi, spiralu zla koju teške riječi mogu pokrenuti i koja se nadvija nad našom zemljom", navela je Karić.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2021. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ponovno se oglasila povodom prijetećih poruka na vratima sarajevske katoličke obitelji.

Naime, njezina izjava kako je "napad na obitelj moguća reakcija na istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića" izazvala je mnoštvo reakcija, a Karić se ponovno oglasila na svojem Facebook profilu.

Facebook reakcija

Kako je navela, nikada ni nipošto ne želi relativizirati ovaj gnusni čin napada na dom sarajevske porodice i to u periodu kada obilježavaju svoje najsvetije i najradosnije blagdane.

"Podcrtavam, moja intencija nipošto nije bila da napad na moje sugrađane na bilo koji način opravdam ili relativiziram šovinističkim ispadima Zorana Milanovića i svaki pokušaj da se tako predstavim, smatram krajnje zlonamjernim. Naprotiv, moja namjera bila je ukazati na opasnost koju zapaljiva retorika nosi, spiralu zla koju teške riječi mogu pokrenuti i koja se nadvija nad našom zemljom", navela je Karić.

Dodaje da njezina prvobitna reakcija nije bila kako bi umanjila ili relativizirala napad na sugrađane već kako bi upozorila da se mora odmah prekinuti sa zapaljivom retorikom u cijeloj zemlji i regiji.

"Prije nego situacija izmakne kontroli i prije nego problem dođe pred svačija vrata. Napad na dom bilo koje sarajevske obitelji je napad na mene i moj dom, napad na naše Sarajevo i na naš način života", poručila je Karić.

Međustranačko prepucavanje 

Podsjetimo, njezina izjava odmah postala predmetom međustranačkih prepucavanja pa su istup gradonačelnice prvi oštro osudili iz Naše stranke (NS), koja je koalicijski partner SDP BiH, iz čijih je redova Karić.

Upozorili su kako gradonačelnica ovakvim komentarima može samo potaknuti na nove incidente.

"Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji. Gradonačelnica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima", stoji u reakciji Naše stranke.

IZ SDP-a su pak, branili svoju gradonačelnicu tvrdeći kako ona nije imala nakanu opravdati ili umanjiti incident te kako su odlučni po svaku cijenu zaštititi Sarajevo i njegova multietničnost.

Ispisivanje prijetećih poruka katolicima u Sarajevu osudili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović. 

Kopirati
Drag cursor here to close