Uoči govora Željke Cvijanović

Bećirovićevo pismo: Dodik se služi Karadžićevim metodama

"Opasna politika unilateralnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma koju provode organi vlasti entiteta Republika Srpska ozbiljno ugrožava, između ostalog, i osnovne ciljeve Ujedinjenih naroda".
Vijesti / Politika | 10. 05. 2023. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obraćanje Željke Cvijanović je njen osobni stav, kazao je Denis Bećirović u otvorenom pismu generalnom tajniku UN-a Atoniu Guterresu, predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a Pascale Baeriswyli i veleposlanicima zemalja Vijeća sigurnosti UN-a povodom najavljenog obraćanja predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o odlasku predsjedavajuće Željke Cvijanović na spomenutu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i njenom nastupu u ime Bosne i Hercegovine, stoga njeno obraćanje ne predstavlja službeni državni stav Bosne i Hercegovine. Stavovi Željke Cvijanović predstavljaju isključivo njeno osobno mišljenje koje ne obvezuje niti državu Bosnu i Hercegovinu, niti Ujedinjene narode. Svako prezentiranje stavova koji nisu u skladu sa usvojenim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine predstavlja zloupotrebu funkcije predsjedavajuće Predsjedništva BiH", kazao je u pismu Bećirović.

Ističe kako je "posebno neprihvatljivo da prilikom obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, umjesto službenih državnih stavova, prezentira stavove jedne administrativno-teritorijalne jedinice u Bosni i Hercegovini. Važno je podsjetiti da praksa podnošenja izvještaja Vlade bh. entiteta Republike Srpske Vijeću sigurnost UN-a nema nikakvo pravno utemeljenje".

Administrativne jedinice se ne mogu obraćati Ujedinjenim narodima

"Poput odredbi Povelje Ujedinjenih naroda, ni Daytonskim mirovnim sporazumom nije predviđeno da se administrativne jedinice u državi Bosni i Hercegovini mogu obraćati Ujedinjenim narodima. Naime, Poveljom Ujedinjenih naroda predviđeno je da se pred organima i tijelima Ujedinjenih naroda obraćaju članice (a to su uvijek države, a ne njihove administrativno-teritorijalne jedinice). Primarni subjekt međunarodnog prava je neovisna, suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina, entiteti nisu ovlašteni za samostalno kreiranje i realizaciju vanjske politike", naglasio je Bećirović, te dodao kako je "vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine".

"Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nadležno za utvrđivanje i vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su dužni da djeluju u skladu sa usvojenim državnim zakonima, strategijama i drugim aktima kojima je utvrđeno da su strateški vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine članstvo u EU i NATO-u".

Posebno je skrenuo pažnju na, kako je kazao "krajnje zabrinjavajuće antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa bh. entiteta Republika Srpska, a posebno predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika. Opasna politika unilateralnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma koju provode organi vlasti entiteta Republika Srpska ozbiljno ugrožava, između ostalog, i osnovne ciljeve Ujedinjenih naroda: održavanje međunarodnog mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti".

Antidaytonski zaključak Republike Srpske

"Najnoviji antidaytonski zaključak Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, u kojem se pozivaju suci Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke na mjesto sudaca Ustavnog suda BiH, predstavlja nesagledivo opasni pokušaj ponavljanja antiustavnih metoda koje je 1992. godine koristio pravosnažno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić", ističe Bećirović.

Dodaje i to kako "nažalost, Milorad Dodik, nakon višegodišnjeg anticivilizacijskog negiranja presuda sudova Ujedinjenih naroda o počinjenom genocidu nad Bošnjacima i javnog veličanja pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, počinje primjenjivati i metode ratnih zločinaca u rušenju državnog i ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine".

"U takvim okolnostima posebno je važno ukazati na činjenicu da je potrebno puno snažnije angažiranje Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u zaustavljanju antidaytonskog djelovanja vladajućih čelnika bh. entiteta Republika Srpska koji ugrožavaju mir i sigurnost u državi Bosni i Hercegovini".

Bećirović je kazao kako "opravdana upozorenja uglednih ljudi iz Bosne i Hercegovine na moguće posljedice separatističke politike treba shvatiti i tretirati kao pokušaj prevencije ugrožavanja mirovnog procesa, ali i kao odlučnu spremnost ogromne većine građana da čuvaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog prava i na način kako to rade i druge članice Ujedinjenih naroda kada su ugrožene".

"Vrijeme je da se prestane podcjenjivati i tolerirati Dodikova politika"

"Vrijeme je da se prestane podcjenjivati i tolerirati Dodikova antidaytonska i ratnohuškačka politika jer se ona evidentno transformirala iz političke u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Riječ je o jedinom političaru u Europi koji je početkom ove godine odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina najvišim ordenom entiteta Republike Srpske. Činjenica da je to uradio u jeku ruske agresije na Ukrajinu dovoljno govori o opasnosti ove politike na šire prostore od same Bosne i Hercegovine".

"Na kraju, koristim priliku da izrazim visoko poštovanje Vijeću sigurnosti UN-a, zahvalnost za dosadašnju podršku državi Bosni i Hercegovini i očekivanje da će nastaviti odlučne napore u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma, u skladu s Rezolucijom br. 1031 od 15. prosinca 1995 godine, kao i drugim aktima Vijeća sigurnosti UN-a". zaključio je Bećirović u otvorenom pismu.

Podsjetimo, današnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a Željka Cvijanović napustila je tijekom obraćanja Christiana Schmidta zbog toga što, kako je kazala "nije verificiran u tom vijeću, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za što mu Daytonski sporazum nije dao mandat".

Kopirati
Drag cursor here to close