Poruke

Dodik: Srbi najviše stradali, Draža je antifašist

Dodik je istaknuo kako je ''Otadžbinski pokret generala Draže Mihajlovića jednako tako bio na fonu borbe protiv fašizma''…
Vijesti / Politika | 09. 05. 2023. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas kako je ''oslobodilački karakter Narodnooslobodilačke vojske isključivo vezan za Srbe i da je Otadžbinski pokret generala Draže Mihajlovića jednako bio na fonu borbe protiv fašizma''.

Nakon obilježavanja 9. svibnja - Dana pobjede nad fašizmom, Dodik je u Banja Luci rekao da je ''u Narodnooslobodilačkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata pod zapovjedništvom Vrhovnog štaba na početku 1944. godine bilo 80 posto Srba''.

"Na početku Drugog svjetskog rata 1941. godine, tamo gdje su Srbi bili dominantni i gdje su živjeli, dizani su ustanci. Nije zabilježeno naseljeno mjesto gdje su živjeli drugi narodi da je dignut ustanak tih godina. Drugi narodi su se krajem rata, kada su vidjeli tko je izvjesni pobjednik, priključili partizanima", izjavio je Dodik novinarima.

Dodik je istaknuo kako je ''Otadžbinski pokret generala Draže Mihajlovića jednako tako bio na fonu borbe protiv fašizma'', ističući da to ''najbolje pokazuje činjenica da je taj pokret spašavao mnoge savezničke pilote i isporučivao ih u njihove zemlje sa dva aerodruma, jednog u Šumadiji, a drugog kod Doboja na Ozrenu''.

RS antifašistički projekt

Dodik je rekao i da je 1928. godine u Drezdenu Komunistička partija Jugoslavije ''objavila da je glavni cilj partije borba protiv velikosrpske hegemonije i da je dobila podršku ustaškog pokreta tog vremena za takvo opredjeljenje''.

"To najbolje govore Jasenovac i mnoga mjesta stradanja u kojem su masovne pogibije Srba u Garavicama kod Bihaća, u Brodu na Drini, Prebilovcima i drugim mjestima pokušani da se prikažu kao isključive žrtve fašizma, a ne Srbi ubijeni, najčešće, od svojih komšija, pripadnika drugih naroda", istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska od samog početka bila antifašistički projekt, ističući da je borba za Srpsku počela onog trenutka kada se shvatila opasnost koja je mogla za Srbe biti identična onoj u Drugom svjetskom ratu, kada su dovođeni i ubijani samo zato što su Srbi.

"Epilog Otadžbinskog rata je činjenica da je stradalnički karakter srpskog naroda u bivšoj Jugoslaviji, da su Srbi najveći stradalnici u tom ratu", istakao je Dodik.

Složena zajednica

Republika Srpska je, kaže on, u novom stoljeću bila spremna da sudjeluje u zajednici BiH, ističući da je BiH složena zajednica, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Međunarodni faktor i muslimani u BiH pokušavaju da od nje naprave unitarnu i centralnu državu. Tako u Vijeću ministara, koji nije vlada, pokušavaju da daju značaj tome, u Parlamentarnoj skupštini, koja nije skupština već zbir parlamenata, daju značaj koji nema", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da BiH treba vratiti u ustavno-pravni poredak, da bude onako kako piše u Daytonu - dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"U BiH imamo status antikolonijalne borbe jer je BiH kolonija koju pokušavaju da okupiraju tri strani suci, lažni visoki predstavnik i strana veleposlanstva", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close