"Bilo je samo bitno da se Bošnjaci uklone"

Lendo Schmidtu: "Nezabilježena praksa u demokratskim društvima"

"Jasno i nedvosmisleno može se zaključiti da je visoki predstavnik imenovao Vladu Federacije i poslao je na potvrđivanje", stoji u priopćenju.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2023. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodin Nedim Ademović, odvjetnik i univerzitetski profesor govorio je u emisiji "Jedan" BHRT 1, između ostaloga i o procesu oktroiranja Vlade Federacije. Tom prilikom, kazao je da Vlada Federacije nije u cijelosti oktroirana i da je "samo" oktroiran potpis potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjačkog naroda, gospodina Refika Lende, počinje svoje priopćenje potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

"Narod koji se krvavo izborio" 

Kako navodi, Ustav Federacije BiH jasno i nedvosmisleno propisuje da Vladu Federacije, imenuje predsjednik Federacije uz suglasnost dva potpredsjednika Federacije. Dakle, Odluka o imenovanju Vlade mora da sadrži sva tri potpisa.

"Da bi Vlada Federacije bila potvrđena u Predstavničkom domu, ona mora prije toga biti imenovana. Visoki predstavnik je suspendirao Ustav i oktroirao Vladu Federacije tako što je svojom odlukom utvrdio da je Odluka o imenovanju Vlade Federacije s potpisima Hrvata i Srba i bez potpisa Bošnjaka pravno valjana samo ovaj jedan put i da Predstavnički dom istu može da potvrdi. Bez oktroirane konvalidacije neustavne odluke, ne bi bilo ni potvrđivanja u Predstavničkom domu, pa se s time u vezi jasno i nedvosmisleno može zaključiti da je upravo visoki predstavnik imenovao Vladu Federacije i poslao je na potvrđivanje", stoji u priopćenju.

Lendo podsjeća "da su se Bošnjaci kao politički narod krvavo izborili za svoje političko pravo da biraju svoje političke predstavnike, da participiraju u vlasti, da sudjeluju u donošenju odluka koje ih se tiču i koje se na njih primjenjuju, da im nitko ništa ne nameće i posebno da ih nitko politički ne podčinjava sebi".

Neustavne odluke?

"Potpredsjednik Federacije BiH koji je volja Bošnjačkog naroda, nosi obvezu da predstavlja i zastupa Bošnjake i njihovo pravo da između ostaloga i participiraju u vlasti. To je obveza i to je pravo iznad svake stranke i svakog pojedinca. Činjenica da je jednokratno, na jedan dan, visoki predstavnik suspendirao Ustav Federacije, da je lišio Bošnjake prava da participiraju u vlasti, da je delegitimizirao izbornu volju Bošnjaka i da je iz Ustava Federacije BiH na jedan izbrisao Bošnjake kao politički narod, je nezabilježena praksa u demokratskim društvima i predstavničkim demokracijama, ali i opasan presedan", naveo je Lendo te nastavio:

"Kada je riječ o 'većini' onda je potrebno sagledati cjelokupan proces uspostave vlasti u Federaciji BiH. Ne čini samo jedan dom 'većinu'. Trojka nije imala dovoljno zastupnika niti u jednom klubu u Domu naroda da predloži kandidata za predsjednika i potpredsjednika. S druge strane 'većina' u Predstavničkom domu je sumnjivo sastavljena, valjda samo da potvrdi oktroiranu Vladu, a onaj koji je tu Vladu oktroirao nije ni razmišljao hoće li ta Vlada imati većinu u daljem radu i kakva će biti prohodnost odluka kroz Parlament i na čiju štetu.

Iz svega navedenog zaključujemo da je izgleda samo bilo bitno da se Bošnjaci uklone iz vlasti i da se kompromisi prave preko leđa Bošnjaka i njihovih političkih i demokratskih prava. Svaka vlast koja je nametnuta suprotno odredbama Ustava, zakona i koja je suprotna izbornoj volji naroda, kao nosivom stubu svakog demokratskog društva predstavničke demokracije je oktroirana vlast. Vlada Federacije BiH, isključivo s pravnog aspekta gledano, u cijelosti je oktroirana vlada jer je visoki predstavnik imenovao konvalidacijom neustavne odluke".

Kopirati
Drag cursor here to close