Garancija sigurnosti

Bećirović: Usporavanje širenja NATO-a može dovesti do 'crnih zona' u Europi

Članstvo u NATO-u je jedina ozbiljna garancija sigurnosti, smatra Denis Bećirović
Vijesti / Politika | 18. 02. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović jutros se obratio u okviru Munchenske sigurnosne konferencije kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u europskom susjedstvu" ističući da geopolitičke okolnosti jasno sugeriraju da je ubrzano integriranje država zapadnog Balkana u EU i NATO najefikasniji način za njihov izlazak iz "sive zone".

U tom kontekstu naglasio je da je od velike važnosti da Europsko vijeće u ožujku donese odluku da otvori pregovore Bosne i Hercegovine s EU, javlja Fena.

Pozitivan signal

''To bi bio izuzetno pozitivan signal, ali i jedan od konkretnih koraka u pravcu napuštanja "sivih zona"'', naglasio je Bećirović.

Govoreći o potrebi da Zapad poduzme konkretne korake s ciljem uklanjanja "sivih zona" u Europi, koje su stalni izvor nestabilnosti, sukoba i ratova, Bećirović je istakao da je članstvo u NATO-u jedina ozbiljna garancija sigurnosti, te da širenje NATO-a istovremeno znači i suzbijanje "sivih zona".

Dodao je da usporavanje širenja NATO-a može dovesti do opasnog scenarija u kojem "sive zone" mogu prerasti u "crne", te zato dovršetak procesa politike širenja NATO-a na zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost.

Na putu izlaska iz "sive zone", Bećirović, vidi nužnost pojačane ekonomske suradnje zemalja Jugoistočne i Istočne Europe.

Sigurnosne strukture

''Ekonomska i energetska sigurnost i suverenitet nisu izolirana pitanja, već su dio cjelokupne sigurnosne strukture. Da bi se reducirala izloženost ruskom utjecaju, nužno je izvršiti diverzifikaciju energetskih izvora i pravaca dostave. Paralelno s tim, treba raditi na razvoju neophodne infrastrukture kao što su novi plinovodi LNG terminali, te poboljšanje skladišnih kapaciteta'', rekao je Bećirović.

Poručio je da u funkciji jačanja sigurnosti kontinenta može biti i Europska politička zajednica, te istakao da ona treba da bude komplementarna s politikom proširenja EU, bez rizika da postane zamjena za buduća proširenja EU.

''Proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU. Ubrzana integracija zemalja zapadnog Balkana, ali i ostalih zemalja u procesu proširenja, doprinijela bi stabilnosti cijelog kontinenta. Istovremeno, bio bi smanjen potencijal za sukobe i štetne utjecaje "sivih zona"'', zaključio je Bećirović u svom govoru.

Sudjelovanje na spomenutom panelu na visokom nivou, pored ostalih, uzeli su šefovi vlada, ministri, članovi Europskog parlamenta i drugih parlamenata zemalja članica EU, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan lord Stuart Peach i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Konaković - zadovoljni smo

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo "obavljenim poslom" na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je na povratku iz Minhena izjavio za Fenu da su na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu dominirale teme Ukrajine i Gaze, "a što se nas tiče iskoristili smo priliku u dva pravca, jedan je da informiramo članice Europske unije što se u BiH dešava i izvijestimo o pozitivnom napretku vezano za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i otvaranje pregovora s Frontexom".

Zadovoljstvo

''Zaista smo naišli na zadovoljstvo svih članica zemalja Europske unije koje, čini mi se, žele da vide BiH u ovom procesu'', kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, ovi se veliki skupovi koriste i za ostvarivanje boljih bilateralnih odnosa sa zemljama koje su dalje, s kojima se ne možemo tako često susretati. Razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kanade, Islanda... Tu su, kaže, i neke stvari koje imaju dodirne tačke s BiH, s Kanadom pogotovo oko suradnje s NATO-m i buduće integracije BiH u NATO.

''Mogu reći da smo zadovoljni obavljenim poslom, bio je veliki broj susreta na marginama. Tu su bile mnoge važne političke figure svijeta, predsjednici i premijeri zemalja, ministri vanjskih poslova. Mogu reći da je ova konferencija bila vrlo uspješna'', rekao je.

Jednostavna domaća zadaća

Upitan možemo biti optimisti da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu s Europskom unijom u ožujku, Konaković kaže da ako se usvoje zakoni koji su u proceduri - o sukobu interesa, izmjene izbornog zakona u dijelu integriteta i zaštite izbornog procesa i zakon o sudovima - "onda bi mogli biti vrlo samouvjereni i s puno optimizma dočekivati sjednicu Europskog vijeća".

''Reakcije su bile vrlo pozitivne, većina traži način kako da BiH formalno započne pregovore, ali imamo mi taj dio svojih obveza koje trebamo ispuniti i koje ovaj put zaista nisu tako zahtjevne. Mislim da je ono što se od nas traži jednostavna domaća zadaća i odgovornost domaćih lidera u ovom procesu je velika. Ne uzdam zašto bi bilo tko od nas uspio pokvariti ovakvu priliku. Onda stvarno ulazimo u velike probleme, prije svega ekonomske, koji će sigurno dalje prouzrokovati odlazak mladih ljudi iz BiH. A nadam se da o tome razmišljaju lideri političkih stranaka'', zaključio je Konaković u izjavi za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close