''Nato jači zbog SAD-a''

Kamala Harris o ulozi SAD-a i NATO saveza - ''Amerika ne treba biti izolirana''

Harris, nasuprot Trumpu, brani poziciju SAD-a kao globalnog lidera i odanog saveznika
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2024. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka potpredsjednica Kamala Harris branila je u petak u Muenchenu poziciju SAD-a kao globalnog lidera i uvjeravala saveznike u NATO-u da će biti uz njih, nakon što je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump zaprijetio da ih neće braniti pod svaku cijenu.

Otprije poznat po izolacionističkim stavovima i propitivanju uloge NATO-a, Trump je prije tjedan rekao da postane li predsjednik neće štititi članice Saveza koje ne izdvajaju dovoljno za obranu.

Tijesna izborna utrka

Između Trumpa i demokratskog predsjednika Joea Bidena očekuje se tijesna izborna utrka u studenome, pokazuju najnovije ankete.

"Znam da se ljudi u Europi i svijetu pitaju u vezi uloge Amerike kao globalnog lidera", rekla je Harris na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Vjerujem da je fundamentalni interes Amerikanaca i SAD-a da nastavimo ispunjavati ulogu globalnog lidera", istaknula je.

Ne spominjući izrijekom Trumpa, rekla je da u Americi postoje neki koji se s time ne slažu i misle da bi se SAD trebao izolirati od svijeta.

"Taj pogled je opasan, destabilizirajući i kratkovidan", rekla je Harris i dodala da Amerika nije globalni vođa iz altruističkih razloga.

Održava zemlji sigurnom

"To održava našu zemlju sigurnom, osigurava radna mjesta, opskrbne lance i otvara nova tržišta za američku robu", dodala je. "Bilo bi glupo da sve to riskiramo".

Potvrđujući predanost Amerike NATO-u, Harris je rekla da je Savez "središnja točka našeg pristupa globalnoj sigurnosti".

"Prije nego što smo predsjednik i ja preuzeli dužnost, neki su dovodili u pitanje NATO sugerirajući da je zastario. Neki su u mojoj zemlji također dovodili u pitanje predanost kolektivnoj obrani i pozivali da se američki vojnici povuku iz Njemačke", rekla je.

"Zahvaljujući liderstvu SAD-a, NATO je danas jači, ujedinjeniji i učinkovitiji nego ikad prije".

Harris je rekođer rekla da, otkad je Biden postao predsjednik, europske članice čine iskorake i povećavaju izdvajanje za obranu.

"Kada se Amerika izolira, prijetnje samo rastu. Moramo braniti međunarodne norme i pravila i biti uz svoje saveznike", istaknula je potpredsjednica SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close