Vlast

Baloni iznad HNŽ-a

Formiranje vlasti u ovoj županiji, koja nema sreće s implementacijom izbornih rezultata, pratile su razne kombinacije…
Vijesti / Politika | 10. 10. 2023. u 12:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna faza pregovora o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja je najavljena i proteklog tjedna, odužila se.

Stoga je još jednom, nakon izjava kako vlast samo što nije formirana, nastupila šutnja pa se baloni pušteni u javnost pukli.

Jedina novost - ime

Jedina je novost što se po prvi put iz redova HDZ-a BiH moglo čuti ime buduće premijerke pa bi Marija Bihač, ako se ne ponovi propast dogovora kao nakon pretprošlih izbora, trebala sastaviti novu vladu.

Proteklog tjedna poručeno je kako je zapelo među partnerima unutar bošnjačke kvote koji bi se trebali dogovoriti oko raspodjele kolača, a neslužbene priče govore kako jedni drugima zamjeraju prevelike apetite.

HDZ BiH, koji je jedini siguran da ništa neće moći bez njih, stoga ostaje jedino čekati. A moglo bi biti da se čeka i sabor SDA koji se održava u subotu a onda i spuštanje politike vrha stranke prema nižim razinama koje će provoditi politiku s vrha.

Zato se stranci Bakira Izetbegovića i ne žuri jer im je vlast sa sjedištem u Mostaru još jedna od slamki za koje se drže nakon što su izbačeni s državne i federalne razine.

Dijelovi kolača

Zanimljivo je da su se i oni koje su mogli zapasti manji dijelovi kolača povukli i da nema nikakvih izjava koji bi kritizirali stanje u kojem se HNŽ trenutno nalazi a to je vlada u tehničkom mandatu koja je ostala bez nekih ministara.

Formiranje vlasti u ovoj županiji, koja nema sreće s implementacijom izbornih rezultata, pratile su razne kombinacije da bi se na kraju iskristaliziralo da neće moći bez SDA. A pregovore je pratila i oštra retorika kao i navodi o prijetnjama smrću koje više nitko ne spominje ali i, čini se, ni ne istražuje.

I dok se kolači filovani šutnjom stranaka ali i nezainteresiranošću glasača dijele, problemi u županiji su na čekanju.

Problemi

Problemi u zdravstvenim ustanovama i zavodom, problemi u školstvu, zanemarene šume, konstantni gubitak stanovništva i radne snage, manjak kvalitetnih demografskih mjera unatoč negativnom prirodnom prirastu, prometna infrastruktura, zanemarena poljoprivreda… ostavljeni su po strani i čekaju da s njima nova vlast uhvati u koštac. Čak su i zastupnici u Skupštini, ako ih je itko ozbiljno shvatio da nemaju što raditi jer im nema tko dostavljati materijale za rasprave i na odlučivanje.

No, čini se kako u političkim namudrivanjimai natezanjima oko fotelja, neće ostati vremena da ih se na kvalitetan način riješi pa će se umjesto rješenja, baš kao i u formiranju vlasti, sve svesti na nove balone.

Kopirati
Drag cursor here to close