Odluke sa sjednice

Što su radili zastupnici u Skupštini HNŽ?

Zbog tehničkih problema između Skupštine i servera za screencasting i streaming provajdera nisu bili u mogućnosti u potpunosti realizirati video prijenos te je prijenos bio bez zvuka,
Vijesti / Flash | 03. 10. 2023. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Hercegovačko neretvanske županije održana je u utorak 3. listopada u velikoj sali Skupštine. Sjednici su prisustvovali zastupnici u Skupštini, članovi Vlade HNŽ te drugi goste iz relevantnih sektora i institucija.

Kako navode iz Skupštine HNŽ, zbog tehničkih problema između Skupštine i servera za screencasting i streaming provajdera nisu bili u mogućnosti u potpunosti realizirati video prijenos te je prijenos bio bez zvuka, uklanjanje navedenih tehničkih problema je u tijeku.

''Duboko se izvinjavamo građanima i drugim osobama koja su pokušala pratiti sjednicu putem youtube'', prenose.

Zastupnici su, napominju, na početku sjednice imali priliku postaviti poslanička pitanja i iznijeti inicijative koje se tiču ključnih pitanja za našu županiju. Ova mogućnost omogućava zastupnicima Skupštine da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka i da izraze zabrinutosti ili predlože mjere koje bi unaprijedile kvalitetu života građana.

Izmjena zakona

Rasprava na sjednici je nastavljena s Izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, posebno na uvođenje novog prava na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom. Prema federalnom zakonu, uvjet za ostvarivanje prava na dječji dodatak bilo je da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 40% najniže prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, Zakon donosi dodatnu podršku, omogućavajući svoj djeci s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom da ostvare pravo na dječji dodatak bez obzira na visinu prihoda zajedničkog domaćinstva.

Također, raspravljalo se o jasnijem reguliranju uvjeta za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, što je također obuhvaćeno predloženim izmjenama i dopunama Zakona. Financiranje ovih promjena predviđeno je budžetom Hercegovačko-neretvanske županije u iznosu od 1.000.000,00 KM.

Ističu, kako ove promjene ''odražavaju posvećenost Skupštine HNŽ unapređenju kvaliteta života obitelji s djecom u županiji''.

Prava branitelja

Usvojene su i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iz razloga usklađivanja s federalnim zakonom koji je usvojen tijekom prošle godine, uz dva amandmana poslanika Olivera Solde i Armana Zalihića.

Ovim dopunama Zakona i podnesenim Amandmanima će se osigurati prioritet u zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji te će se povećati egzistencijalna naknada s dosadašnjim 5 KM po mjesecu na 6 KM po mjesecu.

Skupština Hercegovačko – neretvanskog kantona je u skladu sa svojim nadležnostima dala suglasnost na Prostorni plan Grada Čapljina, na osnovu člana 31. stav 8. Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNŽ.

Zaključkom Skupštine dato je pozitivno mišljenje na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, ovim Statutom usklađuje se organizacija i poslovanje Zavoda za javno zdravstvo HNŽ sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close