Reufovanje

Bajrović: Schmidt u uniformi HVO-a

Bajrović kaže kako su odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta donesene da se pomogne HDZ-u BiH.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2022. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Schmidt je ultradesničar. Došao je u dresu HDZ-a i skinuo je dres i vidi se uniforma HVO-a'', izjavio je Reuf Bajrović, dopredsjedatelj Američko europske alijanse za televiziju N1.

Bajrović kaže kako su odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta donesene da se pomogne HDZ-u BiH.

''Imate broj građana koji imaju mogućnost da upravljaju demokratskom većinom koristeći elemente koje je Schmidt nametnuo, a manjina su. Mislim da je namjera bila da se pomogne HDZ-a a to je ranije i potvrdio premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je javno kazao da su lobirali da su izmjeni Izborni zakon'', rekao je.

Bajrović se, navodi N1, pita ''kako je moguće da tamo gdje su Bošnjaci većina imamo mehanizme koji onemogućavaju dominaciju, i gdje nisu, nema tih mehanizma da štite manjine''.

Rekao je i kako su rezultati izbora ''identični'' onima iz 2018.

''Svi će imati slične mandate. Može se formirati vlast bez SNSD-a na državnom nivou. Velika je pobjeda Denisa Bećirovića. Na nivou kantona, entiteta, države je jedini pomak napravio DF i kao njihov simpatizer kažem da su iz koalicije sa SDA narasli. Bakir Izetbegović je izgubio izbore, ali je stranka poboljšala rezultat. Mišljena sam da je bilo tko bio kandidat 'jedanaestorke' da bi dobio izbore. Činjenica je da je razlika velika'', rekao je Bajrović.

Ističe da je iznenađujući rezultat Borjane Krišto iz HDZ-a.

''Pokazalo se izuzetno opasno po Komšića, jer su neki analitičari i profesori govorili da je Komšić već ranije dobio izbore'', rekao je Bajrović.

Inače, odaslani su pozivi za prosvjed ispred OHR-a na kojem će se tražiti i smjena Christiana Schmidta ukoliko ne povuče odluku o nametanju izbornog zakona.

Nihad Aličković, jedan od organizatora, inače predsjednik "AntyDayton" pokreta, poručio je kako ''svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao''.

''Morate shvatiti da je svaki drugi pa i više, državljanin ove zemlje Bošnjak. ''Ovo su teški dani i netko je naumio da sahrani ovu zemlju u miru i njenim neprijateljima i dušmanima da uruči najveća prava, to se neće i ne smije desiti'', naveo je, između ostalog, Aličković.

Kopirati
Drag cursor here to close