Šef Delegacije EU

Sattler: Nema dokaza da je Hrvatska i tamošnji HDZ utjecao na Schmidta

“Bio bih iznenađen''
Vijesti / BiH-EU | 18. 10. 2022. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH za N1 podcrtao je da nema dokaza da je Hrvatska i tamošnji HDZ utjecao na Visokog predstavnika u Bih Christiana Schmidta, iako je, podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske ranije izjavila da su s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini dogovarali izmjene Izbornog zakona BiH.

“Bio bih iznenađen, a evo i zašto. Kada se priključite EU, dogodilo se nešto prelijepo. Izgubite dio svog suvereniteta ali dobijete nešto drugo – udružite svoje resurse a političke odluke se donose zajednički. Iluzorno je da jedna zemlja može dominirati po bilo kojem pitanju. Ni velike zemlje članice ne mogu dominirati po pitanju vanjske politike. Tamo ima malih zemalja i onih koje još nisu shvatile da su male”, tvrdi šef Delegacije EU u BiH.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća rada vlade Hrvatskom saboru izjavio je kako se ''sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU''.

"On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH", rekao je Plenković.

Dotaknuo se i toga što je Europska komisija predložila prošli tjedan da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

"Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo", dodao je premijer

Kopirati
Drag cursor here to close