Nešić

Ako nešto sruši BiH, to je želja lidera SDA

Nešić je naglasio da može razumjeti sasvim legitiman zahtjev hrvatskog naroda da im drugi ne biraju predstavnike, objavljeno je iz DNS-a.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je kako je neuspjeh pregovora federalnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH potvrdio da je osnovni problem BiH u Federaciji BiH i njenom Ustavu, a da Republika Srpska ne smije biti njen taoc.

"Srpska ne smije biti taoc FBiH i neriješenih odnosa unutar tog entiteta, a građani BiH ne mogu biti taoci nerealnih ambicija SDA. Izbori moraju biti održani u zakonom propisanom roku", smatra Nešić.

Ako nešto treba mijenjati, kaže Nešić, to je Ustav FBiH koji je dio Washingtonskog mirovnog sporazuma, a da svi politički faktori iz Republike Srpske, koja je jedini funkcionalni dio BiH, ne trebaju dozvoliti da se problemi iz FBiH prebacuju na razinu BiH i Ustav BiH.

Nešić je naglasio da može razumjeti sasvim legitiman zahtjev hrvatskog naroda da im drugi ne biraju predstavnike, objavljeno je iz DNS-a.

"Ako nešto sruši BiH, to je želja lidera SDA za dominacijom i unitarizacijom. Nije ni demokratski ni ljudski drugima podmetati kukavičja jaja, i ta obmana će im doći na naplatu", smatra Nešić.

On je ukazao da je federalna Vlada spornog legitimiteta od 2018. godine i kako stvari stoje takva će i ostati još dugo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close