Pomalo ljut

Izetbegović Hrvatima: Ne možete dominirati u Federaciji

''Kažu da se zub ne vadi pod upalom. Treba smiriti ovu upalu koju imamo'', rekao je, između ostalog, Izetbegović za FTV.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2022. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati moraju da shvate da neće moći sa šestinom glasova diktirati život u Federaciji. Ne možete dominirati u Federaciji'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović u Dnevniku Federalne televizije govoreći o propalim pregovorima.

Rekao je kako treba ''popravljati odnose naroda'' te da '' političari napuhuju stvari''.

Govorio je o kako se moraju popraviti odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH.

''Pomalo sam ljut na gospodina čovića što je provocirao bošnjački korpus. Zašto je igrao igre s Dodikom igre koje nerviraju ljude, radio stvari koje čine nervoznim čitav jedan korpus'', rekao je Izetbegović.

Naveo je i kako smatra da neće doći do bojkota izbora.

''Kažu da se zub ne vadi pod upalom. Treba smiriti ovu upalu koju imamo'', rekao je, između ostalog, Izetbegović za FTV.

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u listopadu ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora “morati biti”.

“Gospodin Čović će eventualno bojkotirati izbore. Mislim da je šansa jako malo da ih bojkotira. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu krvatskog kluba zastupnika - vjerojatno bi tada odlučio da bojkotira formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi, naravno - ni na koji način dalje provocirati Hrvate”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako nije točno da je pet stranaka bilo za, što je ranije rekao lider HDZ-a govoreći o propasti pregovora.

''Pomak je napravljen po pitanju par bitnih presuda. Model je ustanovljen za Predsjedništvo, Dom naroda na razini BiH je riješen, integritet procesa poštenih izbora, što je možda najvažnije, je riješen i nešto na čemu sam ja inzistirao od početka i što je međunarodna zajednica odbacivala u startu - funkcionalnost Federacije, jako dobro rješenje i kvalitetno. Deblokada popune Ustavnog suda imenovanja predsjednika Federacije, imenovanje vlade Federacije. Napravili smo devet stepenica, a treba napraviti deset'', rekao je.

  / Bakir Izetbegović u Dnevniku FTV-a

''Ja sam u Neumu prihvatio model po kojem bi manji kantoni, dakle hrvatski kantoni, bili pomognuti takozvanim fiksnim dodatkom. Po tom modelu ja ne bih ušao u Predsjedništvo ni 2010 ni 2014. Ja sam to bio prihvatilo a onda su išli dalje da karikiraju stvari'', rekao je Izetbegović.

Potvrdio je kako je za izbor članova Predsjedništva BiH tijekom pregovora ponuđen tzv. elektorski model po uzoru na izborni sustav kakav postoji u SAD-u, no Izetbegoviću su spori omjeri elektorskih glasova jer smatra da je hrvatska strana, odnosno HDZ BiH, u konačnici svojim pristupom "karikirala stvari".

"Glas u Posavskoj županiji vrijedio bi kao šest glasova u Tuzlanskoj županiji", ilustrirao je Izetbegović svoje primjedbe ustvrdivši kako bi po modelu koji želi HDZ BiH Hrvati u županijama u kojima nisu većina "postali nebitni".

Čelniku SDA još je veći problem to što uz takav model u slučaju izbora zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH ne bi bilo Hrvata iz Sarajeva ili Tuzle kao što ne bi bilo ni Bošnjaka iz Livna.


 

Kopirati
Drag cursor here to close