Mijenjati zakone

Žena treba biti u svojoj, a ne sigurnoj kući, a nasilnik iza rešetaka

Upravo jedan od načina na koje država može reagirati jeste uvođenje zakonske regulative, u kojoj nasilnik neće biti nagrađen, a žena odlaziti s djecom odlazi u sigurnu kuću.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tragičnih ubojstava u Gradačcu koja su ovih dana uzdrmala Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju, federalni ministar pravde Vedran Škobić izjavio je da kao društvo i kao država, trebamo raditi na prevenciji kako do ovakvih događaja ne bi došlo ili, ako postoji indicija da će doći, da se na vrijeme reagira.

''Upravo jedan od načina na koje država može reagirati jeste uvođenje zakonske regulative, a tu prije svega naglašavam Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Osobno sam s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara i prije ovoga događaja razgovarao na ovu temu, na temu nasilja u obitelji, gdje smo na njezinu inicijativu obavili niz razgovora i s drugim relevantnim stručnjacima'', kazao je Škobić u razgovoru za Fenu.

U tim razgovorima zaključeno je da sadašnja zakonska rješenja, koji je u neku ruku dobra, mogu biti i bolja.

Video: Ministar Škobić: Žena treba biti u svojoj, a ne sigurnoj kući, a nasilnik iza rešetaka

Nasilnik iz kuće, a žena u kući

''Sadašnje rješenje je da žena, koja je pretrpjela nasilje, ide u sigurnu kuću. A cilj izmjene, odnosno dorade zakona, kako je inicirala predsjednica Federacije, jeste da nasilnik ide iz kuće, odnosno ide u zatvor, a da žena ostaje u kući. Mislim da je to najbolji način djelovanja na nasilje u obitelji'', smatra ministar Škobić.

Komentirajući zahtjeva aktivistica za ženska prava koje traže uvođenje pravne definicije femicida i uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, ministar Škobić je istaknuo da femicid kao pravni institut u kaznenom zakonu ne bi posebno riješio te probleme.

''Zakonsko rješenje koje mi sada imamo i kojem težimo kroz Istanbulsku konvenciju već postoji na neki način u kaznenom zakonodavstvu FBiH, i to kroz dva članka. Članak 1.6.6. Kazneno djelo ubojstva iz mržnje i članak 2.2.2. stav 6. Ubojstvo člana obitelji kao posljedica nasilja u obitelji. Opis djela, radnja i sankcija bili bi apsolutno jednaki kao i u djelu femicida. Tako mi već imamo zaštitu kada je to u pitanju koja se izravno odnosi na nasilje u obitelji, odnosno ubojstvo člana obitelji'', pojasnio je ministar.

Fokus na zaštiti

Međutim, on smatra da fokus treba biti, kako je spomenuo ranije govoreći o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, na zaštiti žene kao ranjive kategorije i djece općenito.

Ministar pravde Federacije BiH Vedran Škobić na kraju je izrazio sućut obiteljima stradalih u Gradačcu.

Inače, u Federaciji BiH i Republici Srpskoj danas je Dan žalosti zbog trostrukog ubojstva u Gradačcu.

Još 2017. godine naš portal je obradio ovu temu, gdje smo sa sugorovnicima zaključili kako nakon što zlostavljana žena skupi hrabrosti i prijavi zlostavljača ona i djeca moraju biti sklonjeni u sigurnu kuću, dok se zlostavljač ostavlja u udobnosti doma. Društvo reagira samo kada mora, a puno rješenja je prekriveno plaštom patrijarhalne tradicije. Više pročitajte u tekstu Zlostavljanje žena: Ovo je muški svijet 

Kopirati
Drag cursor here to close