Poražavajuća činjenica

Nasilje u obitelji | Kazne blage, najčešće završe uvjetnim presudama

Prema podacima nevladinih organizacija, u 95 posto slučajeva nasilnik bude osuđen samo na uvjetnu kaznu. To je poražavajuća činjenica – da je kaznena politika izuzetno blaga.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2023. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri dana nakon tragedije iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona priopćili su da timovi MUP-a i Tužiteljstva nastavljaju detaljnu istragu vezanu za trostruko ubojstvo i tri pokušaja ubojstva u Gradačcu.

Propust

O eventualnim propustima u ovom slučaju, ali i stanju sustava sigurnosti u kojem se nalazimo za Federalnu govorili su direktorica Centra za ženska prava u Zenici Meliha Sendić i odvjetnik Damir Alić.

Prema podacima nevladinih organizacija, u 95 posto slučajeva nasilnik bude osuđen samo na uvjetnu kaznu. To je poražavajuća činjenica – da je kaznena politika izuzetno blaga, istaknuo je Alić.

“Kao odvjetnik, ne bih trebao zagovarati strožu kaznenu politiku, ali kao građanin sam jako zainteresiran da ovakve stvari budu sankcionirane rigorozno, posebno kad govorimo o nasilju u obitelji i drugim oblicima zlostavljanja žena, a to je sveprisutno u našem društvu”, rekao je Alić.

Naveo je i kako kazne za nasilje u obitelji najčešće završavaju uvjetnim osudama, a ako se izrekne zatvorska kazna, ona je uvijek ispod godinu dana, pa ti nasilnici iskoriste mogućnost da otkupe kaznu.

Podizanje svjesti građana

“Treba poraditi i na podizanju svijesti kod građana, cjelokupnog društva, od školskog sustava pa nadalje – o potrebi kvalitetnijeg rješavanja ovih pitanja. Bojim se da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo morati, nažalost, žensku djecu učiti borilačkim vještinama ili kriminalističko-istražnim tehnikama umjesto da učimo svu djecu o pravima koja svi moraju uživati u punom obimu”, poručio je, između ostalog, Alić.

Kad su u pitanju uvjetne kazne, presude se najčešće donose iz vlastitog stava i nasilnici dobivaju olakšavajuću okolnost da su obiteljski ljudi i hranitelji maloljetne djece, navela je Sendić.

"Niz je problema koje treba riješiti, ali bi prije svega trebalo smanjiti tenzije u društvu jer je povećan broj žena koje se obraćaju Centru za ženska prava iz straha. Trebamo pratiti šta rade institucije i pratit ćemo ih, ali trebamo smanjiti tenzije jer ne treba ovo sve da eskalira na način koji neće nikome odgovarati", zaključila je Sendić.

Kopirati
Drag cursor here to close