Katalonija postala država

Zemlje iz regije poslale reakcije na Kataloniju - BiH i dalje šuti

Podršku Kataloniji izrazila je jedino autonomna vlada Škotske, koja također planira novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2017. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska događaje u Kataloniji smatra unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima, priopćilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatska, dodaje se u priopćenju, također smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom i vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji.

Dan ranije je premijer Andrej Plenković, nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost najbogatije španjolske pokrajine, kazao da Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi dijalogom, u okviru ustava Španjolske.

"Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković i dodao da je odluka o proglašenju neovisnosti Katalonije donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu, a ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju.

"Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Plenković.

Dačić: Srbija ne priznaje nezavisnost Katalonije

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti španjolske pokrajine Katalonije, javlja Anadolu Agency.

On je novinarima na Sajmu medija, komunikacija i marketinga rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i cjelovitost Španjolske i da ne prihvata bilo kakve jednostrane akte, bilo gdje u svijetu.

"Sličnost između Kosova i Katalonije postoji isključivo u jednoj stvari, a to su jednostrani potezi", rekao je Dačić i dodao da Kosovo i Katalonija imaju isti put, ali da u ovom slučaju, velike sile ne priznaju nezavisnost te španjolske pokrajine.

On je izrazio nadu da se svijet neće zasnivati na opredjeljenju velikih sila, već na međunarodnom pravu.

Španjolska je jedna od pet članica Europske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Europski čelnici stali uz Madrid

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk napisao je na twitteru: Za Uniju se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenata, a ne sile.

"Nitko u Europskoj uniji neće priznati katalonsko glasanje", poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na twitteru te obrazložio da je izjava o neovisnosti protivna vladavini prava, španjolskom ustavu i statutu autonomnije Katalonije, koji su dijelovi pravnog poretka Europske unije.

Vlade Njemačke, Francuske i Velike Britanije objavile su da ne priznaju neovisnost Katalonije.

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano priopćio je da Italija ne priznaje i neće priznati jednostranu izjavu o neovisnosti pokrajinskog parlamenta Katalonije.

Podršku Kataloniji izrazila je jedino autonomna vlada Škotske, koja također planira novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije.

"Dok Španjolska ima pravo suprotstaviti se neovisnosti, narod Katalonije mora imati pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti", rekla je ministrica za kulturu, turizam i vanjske poslove Fiona Hyslop.

Izrazila je zabrinutost zbog odgovora koji je objavio Madrid na odluku Katalonije kazavši nametanje izravne uprave ne može biti rješenje i trebalo bi zabrinjavati demokrate bilo gdje u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close