Istraživanje

Vlada i Skupština HNŽ-a najgore po transparentnosti i otvorenosti

Županijski indeks otvorenosti mjeri stupanj do kojeg su vlade i skupštine županija u Bosni i Hercegovini otvorene prema građanima/kama i društvu i u kojoj mjeri građani/ke dobijaju pravovremene i razumljive informacije od svojih institucija.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada i Skupština HNŽ-a dobile su najgore ocjene od svih vlada i skupština u BiH - kada je u pitanju proaktivna transparentnost i otvorenost. Objavilo je to Udruženje građana i građanki ''Zašto ne'' koje je i provelo istraživanje na temu ''Otvorenost županijskih vlada i skupština u Bosni i Hercegovini''.

Naime, prvo sveobuhvatno istraživanje otvorenosti vlada i skupština u BiH pokazalo veliku zatvorenost i nepoznavanje proaktivne transparentnosti. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno svih deset županijskih vlada i skupština u BiH.

Županijski indeks otvorenosti mjeri stupanj do kojeg su vlade i skupštine županija u Bosni i Hercegovini otvorene prema građanima/kama i društvu i u kojoj mjeri građani/ke dobijaju pravovremene i razumljive informacije od svojih institucija.

''Cilj ovih aktivnosti je da analiziramo stanje u ovom domenu rada javne uprave, doprinesemo implementaciji reformi, utičemo na jačanje principa dobrog upravljanja te, u konačnici, pomognemo samim institucijama da iste efikasnije primijene u svom radu'', priopćio je Udruženje građana ''Zašto ne''.

Prosjek dobijenih rezultata ukazuje da su skupštine deset bh. županija ipak nešto otvorenije od vlada, s obzirom na činjenicu da prosjek otvorenosti županijskih skupština iznosi oko 34%, dok je za vlade taj prosjek oko 27.5%.

Iz Udruženja koje je radilo ovo istraživanje napominju i da web stranica Skupštine HNŽ nije bila u funkciji u razdoblju kada se provodilo istraživanje ''te da bi rezultat možda i bio drugačiji da je bilo moguće pristupiti stranici.'' S druge strane, web stranica Vlade HNŽ je bila u funkciji, ali ova vlada zadovoljila je tek oko 10% postavljenih indikatora.

Foto: PR / Rezultati istraživanja tabelarno

Kada su u pitanju županijske vlade, tek nekolicina objavljuje Program/Plan rada, kao i kvartalne, polugodišnje i godišnje izvještaje o radu. Ista je situacija i sa objavljivanjem dokumenata razmatranih na sjednicama, kao i zapisnika i transkripta sa sjednica.

Indikator kojeg ne ispunjava nijedna županijska vlada tiče se audio/video prijenosa sjednica, ali i objavljivanja strategija ili pravilnika kojima se uređuje pitanje otvorenosti i transparentnosti institucije, kao i objavljivanja komunikacione (PR) strategije sa izuzetkom Tuzlanskog kantona.

Samo vlade KS i BPK Goražde imaju informaciju o plaćama javnih dužnosnika, a većina kantonalnih vlada nema praksu objavljivanja imovinskih kartona javnih dužnosnika, osim Vlade KS, koja kroz Registar podataka o imovini nositelja javnih dužnosti u Kantonu Sarajevo objavljuje ove informacije.

Kada su u pitanju županijske skupštine, osim TK, nijedna druga skupština na službenoj web stranici nema organogram ni biografiju predsjedavajućeg/e Skupštine.

Iako BPK Goražde i SBK imaju registre zaposlenih, no nepotpune, treba istaknuti da je Vlada Kantona Sarajevo objavljivanjem Registra zaposlenih u javnom sektoru, Registra imenovanih lica i Registra podataka o imovini napravila značajan iskorak u poređenju sa drugim županijskim vladama.

Većina županijskih skupština ne omogućava ni audio ni video prenos plenarnih sjednica, kao ni sjednica odbora, dok je transkripte sa plenuma moguće pronaći samo kod Skupštine ZHK. Kada je u pitanju audio/video prijenos, jedino Skupština KS omogućava live stream, a audio i/ili video prijenos sjednica moguće je pronaći i kod skupština ZHK, PK i USK.

U pogledu javnih nabavki, potrebno je istaknuti da KS posjeduje Registar javnih nabavki kroz koji su dostupne informacije o planovima javnih nabavki, pozivima, odlukama, ugovorima, aneksima i izvještajima o javnim nabavkama, a čak pet županijskih skupština nema nikakve ili ima jako oskudne informacije o javnim nabavkama.

Osim BPK Goražde, nijedna druga županijska skupština nema objavljen dokument proračuna za građane/ke, dok samo nekolicina skupština objavljuje kvartalne, polugodišnje i/ili godišnje izvještaje o radu.

Kada je u pitanju pristup informacijama, nijedna skupština ne objavljuje informacije, odnosno odgovore na tražene ZOSPI zahtjeve, većina nema objavljen vodič za slobodan pristup informacijama, a samo na stranici Skupštine TK postoji zasebna rubrika sa svim podacima i informacijama relevantnim za oblast slobodnog pristupa informacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close