Prokomentirao optužbe

Herceg: Kao međunarodno priznati sveučilišni profesor stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala

''Začudile su me insinuacije koje su ovog vikenda iznijeli pojedinci''.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2022. u 11:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg prokomentirao je za Fenu subotnje optužbe za koje ga je prozvao predsjednik Ekološke udruge 'Majski cvijet' Oliver Arapović, govoreći o temi izgradnje malih hidroelektrana (mHe) na Bunskim kanalima.

''Začudile su me insinuacije koje su ovog vikenda iznijeli pojedinci, okupljeni oko projekta zaštite Bunskih kanala. Činjenice su, naime, potpuno suprotne. Vlada HNŽ-a predmetnu je koncesiju za MHE na prostoru Bunskih kanala dala u prethodnom sazivu odnosno još 2014. godine, na osnovu tada relevantnih odobrenja, vodne i okolišne suglasnosti i drugih pravnih akata'', kazao je Herceg.

Dodaje kako je ''činjenica da je, u daljnjem postupku do danas, osporen dio tih rješenja i suglasnosti čime je i formalno-pravno koncesija dovedena u pitanje. Kao čovjek i međunarodno priznati sveučilišni profesor čije je uže znanstveno područje upravo zaštita okoliša i održivi razvoj, čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala kao našeg prirodnog bisera''.

''Kao prvi čovjek izvršne vlasti u Županiji očekujem da resorno ministarstvo okonča potrebnu proceduru i pred Vladu iziđe s prijedlogom konačne odluke koja će, na tragu očito osporenih akata, staviti točku na ''i'' ove trakavice'', izravan je Herceg.

Dodao je kako je cijelu karijeru i cijeli život posvećen borbi protiv devastacije prirodnih područja i kako je u više navrata isticao da nikad neće podržati ''napredak pod svaku cijenu'' odnosno kako će uvijek tražiti neovisna očitovanja stručnjaka o utjecaju i održivosti svakog pojedinog projekta na okoliš i čovjeka.

''Bunski kanali naše su bogomdano bogatstvo, prirodna ljepota, potencijalni turistički biser, a prije svega posebno važan prostor svakom onom tko se rodio pod ovim nebom. Koliko nam je, kao ljudima koji čine ovu instituciju, stalo do očuvanja te ljepote za buduće naraštaje i koliko se njome dičimo, najbolje svjedoči i fotografija koja krasi reprezentativnu Monografiju HNŽ-a, onu s kojom iz moga ureda odu svi važni mjesni i strani dužnosnici koji posjete ovaj grad i ovu županiju'', poručio je Herceg.

Naime, pred županijskom Skupštinom se proteklog petka našao materijal o koncesijama u HNŽ-u u kojoj su se našli i Bunski kanali. 

Uoči sjednice Skupštine HNŽ-a koja se u petak održava u Centru za kulturu, predsjedatelj Šerif Špago je rekao kako se radi o Izvještaju o dodijeljenim koncesijama u proteklom periodu s preciznim izvještajem te da je Izvještaj za 2020. godinu.

Zastupnik Slaven Raguž je rekao kako su Odjel za urbanizma Grada Mostara i Agencije za vodni sliv ''praktično rekli da se na Buni i Bunskim kanalima ne može graditi mini hidroelektrane i zaključak Skupštine je bio da se raskinu ugovori o koncesiji s nositeljem koncesije''.

''Ovdje u odgovoru ministarstva stoji da je ugovor u fazi realizacije što ne podliježe zaključku Skupštine'', naveo je Raguž.

S druge strane, predsjednik Ekološke udruge "Majski cvijet“ Oliver Arapović u subotu je rekao kako građani neće odustati od borbe za spas Bunskih kanala bez obzira na cijenu.

“Investitor je podnio zahtjeve za izdavanje novih prethodnih vodnih suglasnosti i definitivno neće odustati od izgradnje malih hidroelektrana na ovom lokalitetu, ali nećemo ni mi i Bunske kanale spremni smo braniti pod cijenu života. U rukama Nevenka Hercega, premijera Vlade HNŽ-a, i resornog ministra Donke Jovića nalazi se ključ za raskid koncesijskog ugovora i još ih jednom pozivamo da djeluju u skladu sa zakonom i završe priču o izgradnji mHE na Bunskim kanalima jednom i za sva vremena”, kazao je Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close