Sjednica

Vlada HNŽ: Potreban ustroj policijske postaje Ravno

Vlada je započela raspravu o Prednacrtu Urbanističkog projekta turističke zone ''Karaotok'' u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNŽ ''Park prirode Hutovo blato'', o čemu će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2022. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila prijedloge Izvješća o radu Vlade i Izvješća o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija i županijskog javnog pravobraniteljstva za 2021. godinu, koji će biti upućeni u daljnji skupštinski postupak.

U opsežnom dokumentu Izvješća o radu Vlade istaknuto je kako je Vlada u protekloj godini, unatoč teškoćama zbog pandemije COVID-19, nastavila provoditi aktivnosti i projekte u svim područjima djelovanja – gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, prosvjeti, kulturi, športu, skrbi za socijalne kategorije, braniteljskoj populaciji i brojnim drugima.

Također, Vlada je prihvatila Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ i Izvješće o izvršenju ''Tekuće pričuve'' za proteklu godinu.

Ustrojavanje policijskih postaja

Usvojen je i Nacrt Programa rada Vlade za 2022. godinu koji predstavlja sustavan i metodičan prikaz instrumenata i mjera kojim će se nastaviti započete aktivnosti iz prethodnih godina, s ciljem postizanja pravne sigurnosti, gospodarskog rasta i društvene solidarnosti.

Vlada je započela raspravu o Prednacrtu Urbanističkog projekta turističke zone ''Karaotok'' u sklopu područja posebnih obilježja za područje od značaja za HNŽ ''Park prirode Hutovo blato'', o čemu će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici.

Vlada je usvojila prijedloge Zakona o termoenergetskoj i Zakona o elektroenergetskoj inspekciji i uputila ih u daljnji skupštinski postupak.

Usvojena je Informacija Ministarstva unutarnjih poslova o potrebi ustrojavanja Policijske postaje Ravno i policijske ispostave Ivanica s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i dobrobiti građana. Istaknuto je kako sadašnjim ustrojem policije nisu zadovoljni predstavnici lokalnih vlasti kao i građani jer je Ravno jedina općina u FBiH koja nema status policijske postaje. Također, naglašen je poseban zemljopisni položaj Ravnog jer graniči s Republikom Hrvatskom, a jedan dio općine je i minski zagađen.

Iz resora Ministarstva unutarnjih poslova usvojena je i Inicijativa za korištenje objekta na raskrižju ulica Hrvatskih branitelja i Onešćukova u blizini Starog mosta i Franjevačke crkve u Mostaru gdje tijekom cijele godine, a osobito ljetnih mjeseci, boravi veći broj turista. Budući da analize pokazuju kako na tom području, u vrijeme turističke sezone, dolazi do povećanog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, sigurnosti prometa, te kaznenih djela krađa i razbojništva, jedan broj policijskih službenika premjestit će se u navedeni objekt kako bi bili što prisutniji i smanjili broj prekršajnih i kaznenih djela.

Za provedbu prethodnih dviju odluka zadužen je MUP HNŽ.

Koncesije i povećanje plaća proračinskim korisnicima

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području Mostara, Stoca i Čitluka. Na području Mostara donesene su odluke o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Građevinar, te 12 fotonaponskih elektrana Mandino u Kruševu. Na području Stoca donesene su odluke o dodjeli koncesije za fotonaponske elektrane MAC ECO OIL, ANAREA i ECO-ENERGY, a na području Čitluka o dodjeli koncesije za 3 fotonaponske elektrane Plavo sunce.

Nastavljajući potporu jedinicama lokalne samouprave Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku kojom za prijevoz učenika u osnovnim školama u gradovima i općinama HNŽ, osigurava 1.500.000,00 KM. Sredstva će biti doznačena općinama i gradovima u HNŽ.

Razmotreno je i prihvaćeno Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa za 2021. godinu i Izvješće o utrošku sredstava Ministarstva gospodarstva s pozicije ''Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima''.

Usvojeno je i Izvješće o provedbi Lokalnog akcijskog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u HNŽ 2021.-2024. godina za 2021. godinu.

Vlada je razmotrila Informaciju o tijeku razgovora sa sindikatima proračunskih korisnika o povećanju plaća. Istaknuto je kako Vlada u potpunosti ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, ali je, također, svjesna aktualne krize, te će do kraja tjedna nastaviti razgovore s ciljem donošenja obostrano prihvatljivih rješenja.

Vlada je usvojila i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close