Konstituirajuća

Prva sjednica nove Vlade HNŽ, premijerka poručila: Nema prostora za slavlje

'Primarni cilj je napraviti detaljnu analizu financijskog stanja i donijeti konkretne zaključke za izradu Rebalansa Proračuna i Nacrta Proračunu za 2024. godinu, imajući u vidu da ti dokumenti trebaju biti usvojeni do 31. prosinca', kazala je Buhač.
Vijesti / Flash | 16. 11. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u novomu sazivu održana je danas u zgradi županijske vlade u Mostaru.

Nakon sjednice medijima se obratila nova premijerka HNŽ-a Marija Buhač (HDZ), koja je odmah na početku naglasila da je održana prva, konstituirajuća sjednica, po običaju svečana, ali nažalost nema prostora za slavlje.

''Moramo usvojiti ključne dokumente da riješimo goruće probleme u sustavu, prije svega mislim na štrajk zdravstvenih djelatnika, za neisplaćene plaće u određenim dijelovima ovog sustava...

Primarni cilj je napraviti detaljnu analizu financijskog stanja i donijeti konkretne zaključke za izradu Rebalansa Proračuna i Nacrta Proračunu za 2024. godinu, imajući u vidu da ti dokumenti trebaju biti usvojeni do 31. prosinca'', kazala je Buhač.

Financije - obveze, dugovi i stanje računa

Novi ministar financija iz reda SDA Adil Šuta naglasio je kako su danas bili učinkoviti.

''Upoznali smo premijerku i Vladu o stanju u financijama, zatečenim obavezama i dugovima i stanju računa, a pokrenuli smo tekuće stvari, tako da ćemo riješiti i problem pripravnika koji nisu primili plaću za listopad.

Očekujem da ćemo osigurati našim građanima bolje stanje, koje je sada složeno, ali koje se može riješiti timskim radom'', rekao je Šuta i dotaknuo se zaduženja županije.

''Što se tiče stanja na računu, imamo veliko zaduženje, dugoročno, vezano za zdravstvene ustanove, samo u ovoj godini osigurat ćemo preko 30 milijuna KM za zdravstvene ustanove, infrastrukturu, pomoć domovima zdravlja. Tu je i veliki broj pripravnika, za koje se izdvaja preko 6,5 milijuna KM, kao i za druge stvari poput kulture, sporta, obrazovanja...''

Šuta je naglasio i da će se raditi na način da ''raspolažemo samo onime što možemo trošiti, odnosno preuzeti obaveze samo za ono za što stvorimo finacijska sredstva.''

Zdravstvo je složeno

''Uvest ćemo transparentan odnos u tom dijelu i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti. Potrudit ćemo se da realiziramo sve iz ekspozea premijerke'', kazao je novi ministar financija.

Ministar zdravstva Milenko Bevanda (HDZ) u svom obraćanju je rekao da je pitanje zdravstvenog sustava je složeno, kao i sami sustav.

''Mi smo ušli u fazu koja ima bremenite probleme. Održali smo nekoliko sastanaka, a jedan ključni, sa sindikatima, i približili smo stavove kako riješiti ova pitanja, odnosno zahtjeve sindikata u zdravstvu. Donijeli smo par ključnih odluka u tom smislu i predložili smo novi pregovarački tim i tražit ćemo samo da u zdravstvenom sustavu se poštuje princip hijerarhije. Mora se znati tko je tko u sustavu i prema tome se orjentirati. U ovom trenutku je ključno osigurati u rebalansu novac za isplaćivanje zdravstvenim djelatnicima za prosinac i novi kolektivni ugovor koji bismo trebali potpisati u sljedećih par dana'', 

Podsjećamo, za imenovanje novih ministara i predsjednika Vlade glasao je 21 zastupnik, a protiv je bilo 8 zastupnika.

U novom sazivu županijske vlade sjedit će ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA). PROČITAJTE JOŠ Tko je buduća premijerka HNŽ-a Marija Buhač?

Goran Karanović, zajednički kandidat SDP-a i SDA, novi je ministar pravosuđa, ministarstvo gospodarstva vodit će Zanin Vejzović (SDP BiH), a Emil Balavac (SDP BiH) Ministarstva turizma. Mario Marić na čelu je Ministarstva unutarnjih poslova, Milenko Bevanda vodit će Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ivo Bevanda Ministarstvo prometa i veza, Mario Jurica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Đuro Prkač je na čelu Ministarstva za pitanja branitelja, svi uime HDZ-a BiH. 

Novi ministri iz reda SDA u novoj Vladi HNŽ-a su Adnan Velagić koji će voditi Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Adil Šuta je ministar financija, a Bekir Isaković ministar građenja i prostornoga uređenja. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close