Odgovor medicinarima

'Hitno i žurno' - Vlada HNŽ pokrenula postupak pregovora

Vlada je na današnjoj žurnoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi...
Gospodarstvo / Posao | 06. 11. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tragu dogovorenoga na sastanku predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega, ministra financija Adnana Faladžića, ostalih članova Pregovaračkoga tima Vlade i čelnika Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, održanom u petak, 3. studenog 2023. godine, Vlada je na današnjoj žurnoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje granskoga kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Kada je riječ o Protokolu o pregovaranju, s obzirom na činjenicu da se radi o različitim prijedlozima, o pregovaračkom će se okviru Vlada izjasniti na prvoj sljedećoj sjednici, stoji u priopćenju iz Vlade HNŽ.

Bez zadovoljnih djelatnika nema ni zadovoljnih osiguranika

"Resorno je ministarstvo u punomu kapacitetu posvećeno ovoj temi i članovi Pregovaračkoga tima razmatraju financijske aspekte iz sindikalnoga prijedloga Kolektivnoga ugovora. Očekujem kako će Vlada usvojiti pregovarački okvir kako bi sastanak članova Pregovaračkoga tima sa sindikalnim čelnicima bio moguć već do kraja tekućega tjedna", kazao je Antonio Vujića, predsjednik Pregovaračkoga tima.

"Zavod zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a podržava zdravstvene djelatnike i njihova prava jer bez zadovoljnih zdravstvenih djelatnika nema ni zadovoljnih osiguranika niti stabilnoga zdravstvenog sustava. Kako godinama unatrag, tako i u vremenu koje je ispred nas Zavod će ulagati maksimalne napore za najoptimalniju alokaciju sredstava za dobrobit zdravstvenoga sustava općenito, a sve sukladno zakonskim ovlastima, odgovornostima i financijskim mogućnostima Zavoda", kazala je ovom prigodom v.d. ravnateljice ZZO-a HNŽ-a mr. sc. Ana Vidačak.

Jutros su predstavnici sindikata nezadovoljni visinom plaća, nakon štrajka upozorenja, prosvjednom šetnjom odlučili potražiti svoja prava.

''Pozivamo Vladu HNŽ na suradnju kako bi što prije postigli dogovor. Naša potraživanja su jasna, tražimo 30 posto povećanje plaće i ostale uvjete za rad. Otvoreni smo za suradnju i već danas mogu nam dati neku ponudu ako su voljni'', rekla je to Ana Mišić predsjednica Skupštine nezavisnih sindikata SKB Mostar.

''Ako se nađe zajedničko rješenje voljni smo se vratiti na posao u što kraćem roku jer pacijenti nažalost ispaštaju'', rekla je Marija Šanje predsjednica Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020. Mostar.

Ništa konkretno

U petak 3. studenog predstavnici Sindikata imali su sastanak s Vladom HNŽ, no ništa konkretno, kako su naveli, tada nije dogovoreno.

"Ništa mi konkretno nismo ni dogovorili ni usuglasili niti imamo ikakvu konkretnu ponudu Vlade prema nama nakon, nažalost, šest mjeseci. Ono što moramo reći je da će se štrajk nastaviti do onog trenutka dok se ne potpiše kolektivni ugovor'', rekao je ranije Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

"Ono što jer Vlada dobila je to da smo dobili protokol o vođenju pregovaranja, međutim mi ističemo da su pregovori propali već prije par mjeseci. No, usuglasili smo da ćemo već u ponedjeljak dostaviti Vladi na njihov odgovor i njihov prijedlog. Pokušat ćemo dogovoriti neku vrstu razgovora gdje ćemo približiti naše stavove da bi došli do rješenja, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora'', rekao je Anić.

''Hercegovačko-neretvanska županija ima oko 10 posto ukupnoga stanovništva u FBiH, a u našem zdravstvenom sustavu radi čak više od 20 posto zdravstvenih djelatnika zaposlenih u zdravstvu Federacije. Konačno je vrijeme da se jasno i glasno progovori o fundamentalnim problemima koji su se nagomilali u ovom resoru. Vrijeme je da poslodavci, osnivači i svi ključni dionici zdravstvenog sustava preuzmu svoj dio odgovornosti. Izostankom racionalizma pri ovakvom načinu zapošljavanja kroz godine urušava se zdravstveni sustav, a ugrožava i održivost cijele Županije, što mi u Vladi ne ćemo dopustiti'', poručio predsjednik Vlade Nevenko Herceg nakon sastanka.

20 dana

Ivica Anić je ponovio riječi člana pregovarčkog tima Vlade Toni Vujica i premijera Vlade ističuči kako su se obvezali da će u roku 20 dana riješiti agoniju zdravstvenih radnika i potpisati kolktivni ugovor, te da će dati ponudu koja će biti zadovoljavajuća za Sindikat.

"Generalni štrajk se prekida na dan kada potpišemo kolektivni ugovor. Sve do tada, generalni štrajk je u punom tijeku. Mi ćemo ga provoditi, naši štrajkački odbori u svim ustanovama ga provode i nadgledaju te prate sporazum", poručio je Anić. Sindikati su pozvali još jednom premijera i Vladu HNŽ da odmah ponude u najkraćem roku svoju ponudu i da Sindikat zdravstvenih radnika nakon toga potpiše kolektivni ugovor i obustavi štrajk.

Podsjetimo, u srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće. Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close