"NATO je spreman"

Visoki dužnosnik NATO-a: BiH nije izložena prijetnji

"Bio sam i u Gruziji i tamo razgovarao s vlastima. Ne mislim da je BiH izložena prijetnji u Europi. Postoje određeni nivo sigurnosne nestabilnosti. NATO je spreman", kazao je Javier Colomina.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2022. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javier Colomina, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a boravi u službenom posjetu BiH, a u ekskluzivnom intervjuu za N1 govorio je o sigurnosnim prijetnjama za BiH i Gruziju, o prijetnjama ruskog veleposlanika te najavama Milorada Dodika o formiranju Vojske Republike Srpske.

Imate li sada jasniju sliku o situaciju u BiH? Trebamo li biti zabrinuti kada je riječ o sigurnosti?

Colomina: "Poduzeli smo neke korake po pitanju suradnje. Ruski rat u Ukrajini je promijenio sigurnosno okruženje. Rizik ometanja je veći nego što je bio. Tako da smo odlučili da povećamo stupanj suradnje da bi BiH bila otpornija, jer smo odlučili to isto i s drugim partnerima. Bio sam i u Gruziji, i tamo razgovarao s vlastima. Ne mislim da je BiH izložena prijetnji u Europi. Postoje određeni nivo sigurnosne nestabilnosti. NATO je spreman".

Susreli ste se s predsjedateljem Predsjedništva Džaferovićem. Zašto ne s Dodikom?

Colomina: Ovdje sam samo jedan dan, tako da smo imali samo nekoliko sastanaka. Htjeli smo više. Trenutni predsjedatelj je Džaferović, tako da sam se sreo s njim. Drago bi mi bilo da idućeg puta sretnem gospodina Dodika.

Nema nikakvih problema s Dodikom?

Colomina: Ne, apsolutno!

Trebamo li biti zabrinuti nakon što je ruski veleposlanik izjavio kako će Rusije poduzeti mjere ako BiH postane članica NATO-a?

Colomina: Vjerujemo da postoji veći rizik od uplitanja Rusije u nekim zemljama. To je Gruzija, to je Bosna i Hercegovina. Čuo sam izjave ruskog veleposlanika. Pratim to sa zabrinutošću. Ali, to su izjave diplomata.

Kopirati
Drag cursor here to close