Reakcija

OHR: Vijeće ministara BiH mora osigurati sredstva za izbore

''Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani dužnosnici moraju biti odgovorni građanima''.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2022. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara BiH, odnosno ministara HDZ-a, da ne raspravljaju o točci koja se tiče izdvajanja sredstava za Opće izbore BiH.

„Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo raspisalo opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani dužnosnici moraju biti odgovorni građanima.“, kazali su za N1 iz OHR-a.

Podsjetimo, ministri iz HDZ-a su glasali protiv razmatranje ove tačke dnevnog reda, a telefonska sjednica Predsjedništva BiH, koja je bila najavljena, a na kojoj je načelno trebala biti donesena odluka o naredbi Vijeću ministara da izdvoji sredstva za izbore, još nije održana.

Kopirati
Drag cursor here to close