Vojna neutralnost

Austrija nema namjeru pridružiti se NATO-u

Govoreći nakon sastanka u Pragu sa češkim kolegom Petrom Fialom, Nehammer je rekao da je historija Austrije drugačija od one Finske i Švedske, te da će zadržati svoju vojnu neutralnost.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2022. u 09:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija

Austrijski kancelar Karl Nehammer ponovio je da njegova zemlja, koja nije članica nijednog vojnog saveza, nema namjeru pridružiti se NATO-u.

Govoreći nakon sastanka u Pragu sa češkim kolegom Petrom Fialom, Nehammer je rekao da je povijest Austrije drugačija od one Finske i Švedske, te da će zadržati svoju vojnu neutralnost.

Međutim, rekao je kako je njegova zemlja – kao članica Europske unije – pokazala solidarnost s Ukrajinom, dopustila isporuke oružja Kijevu i podržala sankcije Rusiji, javlja BBC.

Češki premijer Fiala je rekao da je njegov austrijski kolega podržao ideju proširenja kapaciteta naftovoda Transalpine (TAL), koji opskrbljuje rafinerije u Austriji, Njemačkoj i Češkoj s terminala u talijanskoj luci Trst.

Češki dužnosnici rekli su da bi naftovod TAL mogao na kraju opskrbiti dovoljno nafte – u slučaju embarga EU na ruski uvoz. Međutim, za proširenje kapaciteta trebale bi i do tri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close