Reakcija

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH osudilo napad na Sabornu crkvu

''U vezi toga obraćamo se pravosudnim organima BiH kao i organima za očuvanje javnog reda radi što brže identifikacije i procesuiranja svih počinitelja ovog neljudskog čina'', kazali su.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2022. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini snažno je osudila sramni napad nepoznatih osoba na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru.

''Slične provokacije spram vjerskih objekata bez obzira na njihovu motivaciju apsolutno su neprihvatljivi jer se tiču dubinskih osjećanja ljudske svijesti i identiteta.

U vezi toga obraćamo se pravosudnim organima BiH kao i organima za očuvanje javnog reda radi što brže identifikacije i procesuiranja svih počinitelja ovog neljudskog čina kao i radi preduzimanja svih mjera da se spriječe sve slične pokušaje ubuduće'', objavilo je Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je za Srnu starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za svoju, kao i sigurnost zajednice i ovog svetog hrama. 

Kojić je istaknuo kako "nisu željeli uznemiravati javnost", ali deseti je ovo put da je Saborna crkva na meti pljačkaša. Podsjetimo, nekoliko mjeseci ranije opljačkan je i njegov stan.

''Policijski službenici kriminalističke policije uradili su uviđaj i tragaju za počiniteljim'', kazao je Feni glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

Ovaj čin osudili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osudivši zatraživši od nadležnih organa da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinitelje.

Uz najoštriju osudu vandalskog čina pljačke Saborne crkve Svete Trojice, iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske poručili su u da je pljačka Saborne crkve u Mostaru svojevrsni napad ne samo na hram Srpske pravoslavne crkve, nego i na život, sigurnost, duhovni i kulturni identitet srpskog naroda u Mostaru i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close