"Ne osjećamo se sigurno u Mostaru"

Saborna crkva ponovno na meti pljačkaša: "Ovo je prešlo sve granice!"

Saborna crkva više neće svijetliti, neće se čuti zvona, a neće raditi ni satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 12. 2022. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pitanje je može li se vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi od struje koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Ja se pitam je li ovo poruka da netko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona", kazao je uzrujani starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić.

Ponovno se mostarska Saborna crkva našla na meti pljačkaša koji su opljačkali sve kablove, a šteta je, kažu iz Saborne crkve, neprocjenjiva, prenosi Topportal

"Skandalozan i vandalski čin" 

Kako su naveli, Saborna crkva više neće svijetliti, neće se čuti zvona, a neće raditi ni satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Kojić je istaknuo kako "nisu željeli uznemiravati javnost", ali deseti je ovo put da je Saborna crkva na meti pljačkaša. Podsjetimo, nekoliko mjeseci ranije opljačkan je i njegov stan.

"Nismo prijavljivali u javnosti iz uvjerenja da ovo nije napad na crkvu već da je to djelo lopova. Ja se danas ne osjećam sigurno u Mostaru i pitam se je li ovo poruka i treba li se uopće obnavljati Saborna crkva. Traju li radovi na crkvi ovako dugo zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak naprijed netko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovjek i sveštenik", kazao je Kojić i dodao kako je u utorak u suzama zatekao majstora koji je radio kablove , a da su svi koji su došli isto odreagirali.

"Strahujem za svoju sigurnost, za sigurnost zajednice i za sigurnost Saborne crkve i pitam se je li to poruka da se ona ne treba obnavljati", naglasio je Kojić.

Dodaje da policija pokušava uraditi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinitelje.

"Do sad smo ovo doživljavali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svijetli i da zvone zvona, da satovi ne rade ja se pitam koji su motivi svega ovoga", naveo je.

Sveštenici u suzama 

Dodaje da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu se radi, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

"Svi pokazuju volju i zainteresiranost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizira. Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice", poručuje Kojić.

Podsjetimo, u kolovozu su nepoznati počinitelji provalili vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi te opljačkali crkvu. Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva "Dobrotvor".

Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, prije svih MUP HNŽ da hitno pronađe počinitelje.

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim vjerskim objektima na području HNŽ. 

Desetine slučajeva 

"Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinitelji nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Vjerujemo da nije riječ o izlivima vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici", naveli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinitelja i rasvjetljivanjem ovih djela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih.

Prošle godine je obijena parohijska kuća pokraj Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u mostarskom naselju Bijelo polje.

U više navrata je opljačkana i Pravoslavna crkva Vaznesenja Hristovog u Bijelom polju kod Mostara, a jednog od pljačkaša snimile su i kamere te ga je policija pronašla.

Prošle godine je obijena parohijska kuća, koja se nalazi neposredno pored Stare crkve u mostarskom naselju Bjelušine i odnesena je određena količina novca.

Prije mjesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Godinu prije oskrnavljeno je i groblje u selu Dobrič kod Širokog Brijega kada je na ogradi oko groblja i Crkve Svete Nedjelje osvanuo ispisan grafit "Sve vas ovo čeka" i ustaški simbol slovo "U". Dogodio se još niz napada, skrnavljenja i pljačke imovine koja nije rasvijetljena.

Kopirati
Drag cursor here to close