Velika Britanija

Najavljeno novih 100 milijuna dolara pomoći Ukrajini

Novac će biti isplaćen kroz Multi-Donor Trust Fund Svjetske banke.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2022. u 07:10 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija će Ukrajini osigurati dodatnih 100 milijuna dolara putem Svjetske banke kako bi joj pomogla ublažiti financijske pritiske uzrokovane ruskom invazijom, priopćio je u nedjelju ured premijera Borisa Johnsona.

Britanija traži središnju ulogu u međunarodnom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu pružanjem obrambene vojne pomoći, zalaganjem za strože sankcije Kremlju i financijskom potporom. Unatoč tome, Johnsonova vlada suočena je s kritikama da su njezine sankcije bile prespore i da je program za izbjeglice nedovoljan.

Najnovija financijska pomoć, uz već obećanih 290,95 milijuna dolara, mogla bi se upotrijebiti za plaće radnicima u javnom sektoru u Ukrajini ili financiranje mirovina i naknada socijalnog osiguranja, objavile su britanske vlasti. “Iako samo Putin može u potpunosti okončati patnje u Ukrajini, nova sredstva nastavit će pomagati onima koji se suočavaju s pogoršanom humanitarnom situacijom”, priopćio je Johnson.

Novac će biti isplaćen kroz Multi-Donor Trust Fund Svjetske banke koji je namijenjen za hitne donacije Ukrajini, a koji već koriste neke druge zemlje.

London je donaciju Kijevu najavio uoči dolaska kanadskog premijera Justina Trudeaua i nizozemskog Marka Ruttea. Johnson će njihov posjet Britaniji nastojati iskoristiti za jačanje međunarodnog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu. Trojica lidera održat će konferenciju za medije u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close