Akcija ''Pero''

'Štancanje' diploma: Padaju političari i agenti SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu provode danas operativnu akciju kodnog naziva “Pero”, saznaje N1.
Vijesti / Flash | 13. 11. 2019. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu provode danas operativnu akciju kodnog naziva “Pero”, saznaje N1.

U tijeku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela iz člana 340. Krvičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Organizirani kriminal”, a u vezi s krivičnim djelima iz člana 383. “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, člana 380. “Primanje dara i drugih oblika koristi” i člana 272. “Pranje novca”, potvrdio je za N1 glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Aktivnosti se provode po naredbama Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije i Županijskog suda Bihać.

N1 saznaje da su se osumnjičene osobe u proteklom periodu bavile nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma te da je uhićeno nekoliko osoba.

Kako je objavio Žurnal, uhićen je i Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i dužnosnik A-SDA te da su zbog otkrivanja informacija iz istrage uhiećna i dva pripadnika SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close