Ima tu svega

SIPA godinu dana tražila tužitelja koji bi istražio namještanja u nogometu?!

''Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para'', ustvrdio je Mektić.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 11. 2019. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SIPA je godinu dana tražila ''podobnog tužitelja koji bi se htio prihvatiti tog posla'', izjavio je je u Banja Luci ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

''Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para'', ustvrdio je Mektić.

Potvrdio je i da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili 12 osoba.

''Radi se o namještanju nogometnih utakmica u Premijer ligi u BiH, te primanju i davanju dara kod namještanja nogometnih utakmica'', rekao je Mektić novinarima te dodao da će za jedan broj uhićenih biti predložen pritvor.

Istodobno, Nogometni savez Bosne i Hercegovine je podržao akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u BiH na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca i organiziranih grupa.

''Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu nogometnih organa i tijela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na razini entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaknuti da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom nogometu u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju NSBiH.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno kako se aktivnosti provode protiv osumnjičenih sudaca i drugih službenih osoba angažiranih u okviru nogometnih asocijacija, osumnjičenih da su tijekom 2019. godine, zahtijevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

''Tijekom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobivali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub. Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju'', priopćeno je.

Za sada su objavljena imena 11 osumnjičenih. To su: Ilija Živković, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko i Fuad Zahirović.

Akcija se provodi po naredbama Tužiteljstva i Suda BiH. Sve navodne malverzacije odnose se na natjecateljsku sezonu 2018/2019, a pretreseno je pet lokacija.

Kopirati
Drag cursor here to close