Široki Brijeg

Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH

Pročitajte kako izgleda jedan dan u Tužiteljstvu i dojmove studentice koja je na jedan dan postala tužiteljica.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2018. u 16:00 Domagoj Ledić | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentica treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amna Muhamedović imala je priliku na jedan dan biti tužiteljica u Županijskom tužiteljstvu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu u sklopu aktivnosti ''Tužitelj/glasnogovornik na dan''. 

22-godišnja Amna iz Maglaja iz prve je ruke od tužitelja i viših stručnih suradnika učila o izazovima ovog posla te je izravno sudjelovala u radu i dobila informacije i savjete koje nije mogla naučiti niti dobiti u protekle tri godine školovanja.

''Impresionirana sam ovom odlukom i mogućnošću koja mi je pružena da sam došla u Tužiteljstvo u Širokom Brijegu. Potpuno je druga situacija kada tri godine učite iz knjiga i onda dođete samo jedan dan u Tužiteljstvo jer drugačije nikako ne bih imala priliku vidjeti što znači i kako je to u stvari. I onda ono što ste u tri godine prošli vi u jednom danu imate mogućnost sve to vidjeti'', kazala je svoje prve dojmove za Bljesak.info studentica Amna.

Foto: Bljesak.info / Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH (Amna Muhamedović)

Nedostatak prakse jedan je od najvećih problema, ne samo u ovoj struci, jer sve ono što naučite na fakultetu je samo podloga za ono što vas čeka jer ćete tek dolaskom na svoje novo radno mjesto učiti kako sustav funkcionira. 

Stoga su ovakve prilike i projekti hvalevrijedni jer rijetki studenti imaju mogućnost još za vrijeme studiranja posjetiti neku instituciju ili tvrtku te aktivno sudjelovati u radu. Iako je naša sugovornica u Tužiteljstvu ŽZH bila tek jedan dan, ističe da ju je to dodatno usmjerilo i potaknulo.

''Mi zaista u tri godine nismo imali ovakve mogućnosti, poznajem svega jednog svog kolegu koji se susreo i sudjelovao u nečemu ovakvom. Do sada sam 'vagala' za što ću se opredijeliti - akademska zvanja, odvjetnik ili tužitelj, a sada vidim sebe više u praksi nego u akademskoj profesiji i ovo zaista može pomoći čovjeku'', smatra Amna.

U Županijskom tužiteljstvu ŽZH radila je s višim stručnim suradnikom i službenikom za odnose s javnošću Josipom Aničićem s kojim je, između ostaloga, ''odradila'' nekoliko saslušanja svjedoka i osumnjičenih.

Foto: Bljesak.info / Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH

''Radila sam s višim stručnim suradnikom Josipom Aničićem i bilo mi je genijalno kada mi je pokazao gdje drže dokaze i tako neke stvari što smo se mi prije mogli samo pitati gdje se to nalazi i što se tu radi. Onda, s druge strane, sam dobila odgovore na pitanja koja sam čak prije i profesore pitala pa nisam dobila konkretne odgovore jer puno je drugačije kada vam stručna osoba sa svog stajališta i prakse pojasni te stvari'', prepričava nam Amna svoj dan u Tužiteljstvu.

Nakon završetka srednje škole nije puno razmišljala koji će fakultet upisati te je odlučila studirati pravo.

''Da budem iskrena, to je obiteljsko zanimanje kod nas, od malih nogu odrastam u takvoj obitelji gdje se stalno susrećem s tim te sam tijekom svih ovih godina pronašla sama sebe u svemu tome. Sada sam završila treću godinu već u lipnju, hvala Bogu, i ni u jednom trenutku nisam požalila što sam ovo izabrala'', kazala je Amna.

Za kraj je posebno istaknula odličnu suradnju s Aničićem o kojem je pričala biranim riječima te gostoprimstvu na koje je naišla u ovoj instituciji.

''Viši stručni suradnik Josp je bio genijalan prema meni, jako prijateljski raspoložen, komunikativan, otvoren... što god me zanimalo on mi je odgovorio. Voljela bih isto istaknuti to da mi je pokazao sobu za maloljetnike jer me posebno zanima maloljetnički kriminal i kriminalitet te mi je to bilo jako lijepo iskustvo s obzirom da do sada nisam imala priliku vidjeti to. Također, sve osobe s kojima me Josip upoznao u Tužiteljstvu su bile jako otvorene i pristupačne prema meni i zaista im se zahvaljujem na gostoprimstvu, bilo mi je divno'', zaključila je u razgovoru za Bljesak.info studentica treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu Amna Muhamedović iz Maglaja koja je na jedan dan bila tužiteljica u Županijskom tužiteljstvu ŽZH u Širokom Brijegu u sklopu aktivnosti ''Tužitelj/glasnogovornik na dan''. 

Foto: Bljesak.info / Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH (Amna Muhamedović)

Rad Tužiteljstva često je pod povećalom javnosti te je stoga izuzetno važna suradnja s medijima preko kojih institucija komunicira s javnosti. Županijsko tužiteljstvo ŽZH zasigurno prednjači u Bosni i Hercegovini kada su mediji u pitanju kojima uvijek pravovremeno dostave potrebne informacije ili pak priopće o slučajevima koji su zanimljivi i bitni za javnost.

''Odnos između medija i Tužiteljstva izuzetno je važan jer prije svega je potrebno znati da je Tužiteljstvo javna institucija koju financiraju građani te mediji imaju pravo znati informacije i ono što mi radimo kako bi pravovremeno i pravovaljano izvijestili javnost. Novinari imaju pravo znati i pitati sve što ih zanima, a mi ćemo uvijek dati informaciju, osim u slučaju da informacija može ugroziti istragu. U svakom slučaju smo dužni dati informaciju'', objašnjava za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Odnos medija i Tužiteljstva ŽZH u protekle dvije godine je na izuzetno visokoj razini što nije bio slučaj prije.

Foto: Bljesak.info / Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH (Josip Aničić i Amna Muhamedović)

''Što se tiče odnosa unazad godinu i pol do dvije, mogu reći da je odnos puno bolji naspram prije jer sada imamo redovnu i kontinuiranu komunikaciju vezano za informacije koje izlaze iz Tužiteljstva. Cjelokupan postupak, od podizanja i potvrđivanja optužnice do nepravomoćne i pravomoćne presude mediji sada dobivaju za razliku od prijašnjih godina kada informacije nisu bile tako kvalitetne niti u toj mjeri kao što je do sada'', smatra Aničić te dodaje da su u ovom Tužiteljstvu jako zadovoljni dosadašnjom suradnjom s medijima te ističe da nisu imali niti jedno negativno iskustvo.

Aničić se, naravno, dotaknuo i suradnje te rada sa studenticom Amnom čiji je jednodnevni angažman i zanimanje jako pohvalio.

''Iz prve ruke je mogla vidjeti kako izgleda jedan dan tužitelja. Aktivno je sudjelovala u radnjama pokazavši svoje stečeno znanje na fakultetu te jako dobro to znanje primjenjuje na praktične primjere. Ovim putem joj se zahvaljujem na posjetu našem Tužiteljstvu i želim joj svu sreću u budućnosti'', zaključio je u izjavi za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Foto: Bljesak.info / Tužiteljica na dan u Županijskom tužiteljstvu ŽZH (Amna Muhamedović)

Inače, projekt ''Strategija postupanja s osobama koje dolaze u kontakt s tužiteljstvima - Podrška tužiteljstvima u implementaciji medijske komponente'' realizira Fondacija za razvoj medija i civilnog društva Mediacentar Sarajevo uz podršku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća te vlade Švicarske i Norveške.

''Cilj projekta je jačanje komunikacijsko-medijskih kapaciteta tužiteljstava u BiH i približavanje rada tužiteljstava različitim javnostima u našoj zemlji, kao što su učenici i studenti, novinari, ranjive kategorije stanovništva i drugi građani. Potrebno je jačati veze između pravosudnih institucija i fakulteta u BiH, jer se na taj način studentima može pružiti prilika da kroz prakse i posjete tužiteljstvima dobiju jedan realan uvid u ono što će sutra biti posao kojim će se svakodnevno baviti'', izjavila za Bljesak.info Hilma Unkić iz Fondacije za razvoj medija i civilnog društva Mediacentar.

Osim u Širokom Brijegu, ova aktivnost se do sada održala u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci, a Mediacentar u planu ima još nekoliko tužiteljstava. 

Foto: Bljesak.info / Zgrada Tužiteljstva ŽZH, Općinskog i Županijskog suda te Policijske uprave Široki Brijeg
Kopirati
Drag cursor here to close